Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan är ej finansiell rådgivning och innehåller annonslänkar till Nordnet, Avanza, Savr & Lysa.

Fondstrategi: Enkla knep för att bygga din fondportfölj

Att välja att spara i fonder är ett vanligt beslut, men vilka fonder man väljer är en minst lika viktig del av beslutet för att få rätt risknivå och säkerställa att man får en bra avkastning. Vad som är rätt val är högst individuellt och beror helt på vad man sparar till, vilken tidshorisont man har och hur man vill placera sina pengar.

👋. Tips för dig som vill spara i fonder

SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!

Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.

Starta sitt fondsparande

När man väljer att köpa och äga olika värdepapper såsom aktier och fonder så kallas det att man har en portfölj. En portfölj som bara består av fonder blir således en fondportfölj. En fond består sedan i sin tur av flera olika värdepapper vilket gör att man äger rätt många olika investeringar bara genom att ha en enda fond.

Men för att sprida riskerna och försöka få bättre avkastning så äger man vanligtvis flera olika fonder. Frågan man ställer sig är dock vilka fonder man ska äga för att få en bra fondportfölj, vilket leder oss in på fondstrategi och hur man kan sätta ihop en bra fondportfölj. Här kommer några enkla tips för att bygga din egen fondportfölj.

Börja med att fundera på vad du sparar till

Att spara är väldigt individuellt och olika vid olika tidpunkter i livet. Vissa sparar till första bostaden, andra till pensionen. Vad du sparar till påverkar ganska mycket hur du bör tänka kring dina fonder.

Om vi tittar på pensionssparande som exempel så har man i början en stor del aktiefonder för att i slutet precis innan pensionen ha en stor andel räntefonder. Det är för att man först har mycket tid innan man ska använda pengarna man sparar och kommer göra insättningar som gör att man vill maximera avkastningen och kan ta mer risk. Precis innan pension är det dock viktigare att värdet på fonderna inte plötsligt ändras kraftig och man förlorar vad man byggt upp. Man vill alltså minimera riskerna.

Så hur just din fondportfölj bör ser ut beror på vem du är. Börja med att fundera på vad som är viktigt för dig:

  • Vill du ha låg risk eller möjlighet till hög avkastning?
  • När behöver du pengarna, inom en snar framtid (0-3 år) eller om flera år (5+ år)?
  • Har du redan ett stort kapital eller kommer du göra stora insättningar över tid i framtiden?

När du har en viss känsla för vad som är viktigt för dig själv är det lättare att avgöra hur du vill investera och vad som passar dig.

Köp olika typer av fonder

När du köper en aktiefond så köper du i praktiken ofta in dig i 30-40 aktier som fonden äger, vilket gör att din riskspridning är större än om du bara köper en enda aktie. Anledningen varför diversifiering, sprida riskerna genom flera investeringar, är ett vanligt tips är för att du påverkas mindre av hur ett fåtal värdepapper utvecklas. I praktiken innebär det att om ett av fondens innehav går kraftigt ned och tappar i värde så kommer det fortfarande vara en väldigt liten del av ditt totala kapital.

Låt säga att du investerar i en fond som investerar i Sveriges 30 största bolag, vilket gör att du har knappt 3,3% i varje innehav. Skulle en aktie gå ned 50% så är det bara hälften av 3,3% av ditt totala innehav som gått ned, så du har förlorat 1,7%.

Men att bara köpa en enda fond ger samtidigt oftast en ganska likriktad inriktning på dina investeringar. De 30 största bolagen i Sverige är alla svenska, många är industriföretag eftersom det är traditionella bransch i Sverige och de påverkas alla av hur svenska lagar och den svenska kronans värde ändras. Det är alltså stor risk att alla aktierna kommer tappa i värde om Sverige utvecklas negativt generellt sett.

Det är därför det kan vara en bra idé att äga flera fonder som har olika inriktning och fokus på olika marknader. Du behöver inte äga 20 olika, men undvik att bara äga en enda. Du kan ha en Sverigefond, en Globalfond, en Tillväxtfond, en Småbolagsfond och en Räntefond som exempel på olika typer av fonder som ger en mer diversiferad portfölj.

Är du osäker på vilka fonder du vill ha och hur många du behöver kan du använda Avanzas Portföljgenerator som hjälper dig att välja.

Håll avgifterna låga

Sparar man över längre tid så påverkas man väldigt mycket av små skillnader i avgift och avkastning. Det kallas ränta-på-ränta effekten och kan enkelt förklaras som att dina pengar växer mer och mer per år ju längre tiden (det blir en exponentiell utveckling). Ju mindre kostnader du har i avgifter och skatt, desto större blir effekten vilket i slutändan kan innebära rätt många tusen i skillnad.

När det kommer till val av fonder så är det därför ett vanligt råd att försöka hålla fondavgifterna låga. Ett vanligt sätt är att främst investera i indexfonder som generellt har väldigt låga avgifter i jämförelse med mer aktiva fonder. Historiskt har de också haft liknande avkastning som genomsnittet av aktiva fonder.

Att hålla avgifterna låga innebär inte per automatik att man bara ska köpa de absolut billigaste fonderna, men att man försöker undvika de dyraste alternativen och om det finns två likvärdiga alternativ välja det billigare. Du kan också spara in en hel del genom att använda SAVR för att sänka den totala kostnaden.

Låt tiden göra sitt med månadsspar

De flesta som börjar spara i fonder startar med en mindre summa i startkapital och ha istället en plan om att avsätta en viss summa varje månad för att bygga sin fondportfölj. Att spara regelbundet ger inte bara att man lägger undan mer pengar till sin fondportfölj, utan också att man sprider sina inköp. Att försöka tajma marknaden och köpa när det är billigt är nästintill omöjligt när det kommer till att köpa fonder, så det är bättre att bara månadsspara och automatiskt investera det man sätter in i sina innehav.

Vilka fonder man ska ha

Det finns väldigt många olika fonder att välja på, men ska man hårdra det så är det främst aktiefonder, räntefonder och ev. råvarufonder som är aktuellt. Inom aktiefonder finns det sedan flera olika typer av fonder och inriktningar, såsom indexfonder och aktiva fonder med inriktningar efter olika land, branscher, och typer av bolag. Du kanske tycker hållbarhet är viktigt och då väljer hållbara fonder, eller så vill du investera mot en spännande bransch såsom IT säkerhet? Du kan välja helt själv vad som passar dig.

Väljer du 5 olika fonder (med olika inriktning eller marknad) med liknande stora procentuella delar av portföljen så kommer du få en relativt bra fördelning. Oftast har man en övervikt mot Sverige eftersom det är här du bor och då också vill att dina investeringar inte ska tappa i värde gentemot marknaden.

Att välja mellan räntefonder och aktiefonder är sedan mer en fråga om tidshorisont på ditt sparande och hur mycket risk du vill ha i ditt sparande. Räntefonder är tänkt att vara ett mer stabilt alternativ, men ger med nuvarande räntor knappt mer än ett sparkonto så frågan är vad som är värt med det i jämförelse. Aktiefonder kan ge avsevärt högre avkastning, men har också mycket högre risk och påverkas av hur aktiemarknaden utvecklas.

Börja ditt fondsparande och köp dina första fonder

För att börja köpa fonder behöver du ett konto hos en bank eller fondförmedlare. Avanza och SAVR är två välkända och uppskattade tjänster. Du får sedan välja vilket typ av konto du vill ha, där investeringssparkonto (ISK) är det populäraste alternativet för fondsparande eftersom skatten är smidig att hantera och för närvarande väldigt låg.

Här på fondslistan.se kan du sedan hitta inspiration på olika typer av fonder och hitta såväl de bästa avkastningsmässigt som de med billigast avgifter.

Lämna en kommentar