Lysa är den mest välkända och populära fondroboten i Sverige med mer än 10 miljarder i förvaltat kapital. Man har också en av de lägsta avgifterna av de fondrobotar som vi jämfört med. Här går vi igenom hur Lysa fungerar med både för- och nackdelar i vårt omdöme.
👋. Tips för dig som vill spara i fonder
SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!
Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.
Översikt Lysa
Minsta insättning | 100 kr |
Total avgift | max 0,4% per år |
Typ av konto | ISK (privatperson), KF (företag), Värdepappersdepå (företag) |
Privatkonto | Ja |
Företagskonto | Ja |
Typer av innehav | Aktiefonder, räntefonder |
Valmöjligheter | – Hållbart urval – Fördelning och risk – Månadssparande – Rebalansering |
Vad är Lysa
Lysa är en fondrobot som hjälper dig att automatiskt spara enligt dina önskemål. Vissa kallar det fondrobot, andra sparrobot. Utifrån nobelprisvinnande forskning inom ekonomi har man tagit fram en tjänst som är tänkt att kunna ge dig bra avkastning till låg risk.
Det Lysa gör är att ta fram olika fondportföljer för just din situation och hanterar sedan allting utan att du aktivt behöver göra något. Det hela bygger på några enkla tumregler för att skapa bästa förutsättningarna för att skapa en stabil avkastning:
- Betala låga avgifter – Lysa kostar ungefär som en indexfond och är bland de billigaste fondrobotarna i Sverige.
- Sprid dina investeringar – Lysa investerar i flera olika typer av aktie och räntefonder med ett globalt fokus.
- Ta risker som du kan hantera – Risknivån anpassas efter ditt sparande och mål
- Fullfölj din sparstrategi – Genom att automatisera processen säkerställer man att din portfölj hela tiden anpassas efter hur marknaden rör sig och ditt ev. månadssparande.
Hur fungerar Lysa
Lysa är i grunden en ganska enkelt tjänst där du själv kan välja hur du vill investera. Genom att du svarar på ett par frågor om ditt sparande och ekonomi så får du ett investeringsförslag. Du kan välja om du vill investera hållbart eller inte och hur stor andel räntefonder gentemot aktiefonder du vill ha.
När du har satt upp ditt sparande kan du sedan också välja om du vill månadsspara i Lysa eller bara utgå från ditt insatta belopp. Lysa kommer kontinuerligt stämma av så att din portfölj hela tiden är balanserad så inte någon enskild del ökar i värde på ett sätt som gör att det ökar portföljrisken.
Lysa tar sedan betalt genom en förvaltningsavgift precis som en vanlig fond skulle göra. Beloppet dras per automatik från ditt konto och ligger för närvarande på ungefär 0,3-04%. Ju mer du sparar desto lägre blir också avgiften.
Vad gäller säkerhet så gäller som för alla svenska banker insättningsgarantin och också investerarskyddet. Dina pengar är alltid separerade från Lysas, så det finns inte någon risk att de skulle använda dem till något annat. Du loggar också in med hjälpa av BankID för att säkerställa att bara du har kontroll över dina investeringar.
Varför ska man välja Lysas fondrobot
Är man nybörjare på att investera i aktier och fonder så är en fondrobot ett enkelt alternativ i något som av många upplevs som krångligt och stressigt. Att få en bred portfölj av innehav gör att man slipper gå igenom flera av de vanliga misstag man annars gör i början med att köpa väldigt få aktier och riskera att förlora större delen av sitt investerade kapital.
Så om du känner att du inte vill lägga tid på att hantera dina investeringar mer än nödvändigt så är en fondrobot rätta vägen att gå.
Hög kundnöjdhet och betyg
Anledningen till att man ska välja just Lysa av de olika fondrobotar som finns på den svenska marknaden är flera. Till att börja med så är det en av de populäraste alternativen, vilket gör att de har bättre möjligheter till att ge schyssta villkor. Man har ett högt kundbetyg på tjänster som Trustpilot med 4,9 av 5 möjliga, vilket man inte ofta ser för andra finansiella företag och tjänster.
Bland de billigaste fondrobotarna
Avgiften för Lysa är även bland de lägsta i vår jämförelse av fondrobotar, och du betalar nästan samma avgift som du hade gjort för flera vanliga indexfonder. Kritiken som ibland finns mot att fondrobotars avgift är hög i förhållande till att de gör liten skillnad är relativt ogrundad när den är så låg som i Lysas fall. Att köpa olika indexfonder för att få samma portfölj hade antagligen kostat mer om du köpt det själv via din bank.
Rent avkastningsmässigt är det svårt att säga om Lysa är bättre eller sämre än någon annan. Med största sannolikhet så är de flesta över en längre period relativt lika och ev. överavkastning kan lika gärna vara slumpen som att en tjänst skulle vara bättre.
Lysa är också väldigt enkelt att använda samtidigt som det är säkert i avseende med att dina tillgångar är skyddade via insättningsgarantin och investerarskydd.
Vad är skillnaden mellan Lysa och Avanza?
Om du bara jämför Lysa direkt mot Avanza är det ganska stora skillnader. Avanza är en helhetslösning för investerande och du kan handla både aktier, fonder och mängder med andra saker via deras hemsida. Lysa är ju en specifik tjänst för fondsparande, så de har inga av Avanzas andra tjänster.
Avanzas motsvarighet till Lysa heter Avanza Auto som också är en fondrobot. När du använder Avanza Auto är det egentligen att du väljer mellan 6 olika alternativ av fondportföljer. Det är med andra ord inte särskilt individanpassat och du kan inte påverka mer än så i hur du vill att fonderna du investerar i ska vara. I både Lysa och Avanza så sker ombalansering per automatik så du behöver aldrig själv göra något för att hantera dina innehav.
Avgiften för Avanza Auto är något högre än Lysa, men det skiljer relativt lite. Kostnaden beror lite på hur du väljer att investera men det skiljer ungefär 0,1-0,2 procentenheter till Lysas fördel.
Vad är skillnaden mellan Lysa och Opti?
Både Lysa och Opti är båda renodlade fondrobotar som i mångt och mycket är relativt lika. Det som skiljer framförallt är att avgiften är avsevärt högre på Opti där avgiften ligger på 0,9% jämfört med Lysas låga 0,28-0,42%. Du kan alltså betala nästan 3 gånger så mycket för Opti för en väldigt likvärdig tjänst!
En skillnad är dock att Opti investerar lite bredare och också placerar i råvaror såsom guld och silver, men även andra typer såsom sojabönor. Du får, enligt Opti, också en mer globalt fokuserad fondportfölj där Sverige har mindre påverkan. Så mer diversifierad, och möjligen bättre, men det är svårt att bevisa på förhand.
En liten skillnad i övrigt är också att Opti endast finns som app medan Lysa bara finns som hemsida. En hemsida funkar såklart även på mobil, så det finns inte särskilt mycket fördel att välja Opti framför Lysa.
Fördelar med Lysa
- Låg avgift även i jämförelse med indexfonder
När det kommer till långsiktiga investeringar så är det lika viktigt att hålla avgifterna låga som avkastningen hög. Lysas avgift är bland de lägsta av alla fondrobotar och uppgår som mest till runt 0,42%, men i de flesta fall är det lägre än så. Har du 100.000 kr i sparande så betalar du alltså 400 kr per år, eller runt 34 kr per månad. - Automatiskt sparande utan att du behöver välja
Lysa gör så du slipper att välja exakt vilka fonder du borde köpa, utan tar istället fram en portfölj som passar dig. Genom att sprida din innehav över olika marknader och typer av värdepapper så får du en bra blandning som enligt deras modell ska ge en stabilare och bättre riskjusterad avkastning. - Enkelt att komma igång
Att komma igång med Lysa är superenkelt. Du registrerar dig med BankID och svarar sedan på ett antal korta frågor. Du kan börja med så lite som 100kr i ditt sparande
Nackdelar med Lysa
- Små möjligheter att anpassa själv
Lysa är en automatiserad tjänst och det är inte alltid du kan välja exakt som du själv vill. Du kan göra vissa inställningar kring hur du vill ha din fördelning mellan räntor och aktier såväl som hur hållbart du vill investera, men du kan inte gå in och detaljstyra exakt som du vill. - Endast hemsida, ingen app
Även om Lysas hemsida fungerar bra även på mobilen så är vi många som kanske hade föredragit en app. Det är kanske inte det starkaste argumentet till att inte använda Lysa, men många föredrar en mobilapp för att enkelt kunna kunna titta till sina innehav.
Ska man även vara kritiskt mot fondrobotar i allmänhet så finns det viss kritik mot att fondrobotar ger relativt lite fördel mot vanliga indexfonder till en extra avgift. Det är svårt att bedöma hur mycket bättre avkastningen faktiskt blir eftersom ett av huvudargumentet är att den riskjusterade avkastningen ska bli bättre.
Så även om den under en viss period är lägre kanske det är för att risken är lägre. Eftersom avgiften är så låg att den är i paritet med många indexfonder så känns det som att det argumentet inte är så giltigt för just Lysa.
Vad är avkastningen på Lysa
Oavsett hur bra en fondrobot eller fond är på olika sätt så vill man såklart i slutändan få så hög avkastning som möjligt på sin investering. Som alltid är det svårt att säga vad den framtida avkastningen kommer bli, det enda man vet är vad avkastningen har varit tidigare. Men historisk avkastning är som man brukar säga aldrig någon garanti för framtida avkastning. Det finns alltid en risk att du förlorar pengar, oavsett om du investerar via Lysa eller någon annan fondrobot.
Om vi då tar och kolla på just Lysa så beror den historiska avkastningen beroende på vilka val du hade gjort. Har du en högre andel räntor i din portfölj kommer din avkastning vara lägre eftersom risken är lägre, medan en större andel aktiefonder hade gett högre avkastning.
Lysa har funnits sedan slutet av 2016 och tittar man på de efterföljande 5 åren så hade din avkastning varit mellan 4,8% och 87,8%. Det motsvarar ungefär 13,5% per år om man hade haft 100% aktier. Under de 5 åren så har börsen gått starkt och det har också lönat sig att ha högre risk, men även en portfölj hos Lysa med bara aktier så är det en väldigt bred portfölj med flertalet fonder som täcker väldigt olika branscher och marknader.
Vill du se mer detaljer och simulera din avkastning utifrån vad du själv hade valt och historisk data så har Lysa ett verktyg för att bättre förstå resultatet som du hittar här (reklamlänk).
Vad investerar Lysa i?
Lysa investerar i två typer av investeringar; räntor och aktier. I båda fallen så handlar det inte om att lysa själva köper specifika aktier eller lånar ut pengar direkt, utan istället så placeras dina pengar i aktiefonder och räntefonder. Vad gäller aktiefonderna så är det framförallt indexfonder som står för merparten av investeringarna. Det är för att hålla nere avgifterna, vilket är en av grundprinciperna för Lysa.
De olika indexfonderna som Lysa investerar i är flera olika varianter som har olika marknader och branscher som sin inriktning. Vissa av dem är så kallade ETF:er (Exchange Traded Fund), vilket inte är särskilt vanligt i Sverige men standard i USA.
Det som skiljer en ETF mot en vanlig indexfond är framförallt hur den handlas, där en ETF handlas över en börs likt en aktie. Det gör den lättare att hantera och minskar avgifterna, i övrigt så följer den en viss marknad eller bransch på samma sätt som en indexfond. Hos Lysa får du tillgång till flera ETF:er som du annars inte hade hittat hos din vanliga bank.
Exakt vad du investerar är upp till dig. När du skapar ett konto så svarar du på ett par enkla frågor och kan sedan själv styra till viss del vad du vill ha i just din portfölj. Du kan själv också välja vilken risknivå du vill ha, vilket i sin tur avgör hur stor din avkastning potentiellt kan bli.
Vad kostar Lysa och vilka avgifter har de
Vad gäller avgifter är det lite snårigt att ibland jämföra eftersom man väljer att ha lite olika modeller och delar inbakade i sin avgifter. Lysa säger att deras avgift är 0,24% men det innefattar inte alla kostnader som du kommer har.
Den totala avgiften består nämligen av tre delar: avgiften till Lysa för att använda tjänsten, avgiften till fonden för att de ska förvalta pengarna och slutligen en kostnad för att köpa och sälja fonderna i form av en transaktionsavgift.
Alla dessa är procentuella kostnader som baseras på hur mycket pengar du har insatt på Lysa, men avgiften sänks om du har större andel med aktiefonder och ju mer pengar du investerar. Som lägst kan därför den totala avgiften vara mellan 0,276% och 0,415%. Lysa är väldigt transparenta med sina avgifter och kostnader vilket du lätt kan se på deras hemsida. Där kan du också räkna ut vad du skulle hamna på.
Jämför man kostnaden för Lysa med andra fondrobotar så är det bland de lägsta du kan hitta. Man kan också jämföra det med att äga en fond direkt, och då är det inte konstigt att även indexfonder har avgifter på 0,2-0,4%.
Aktivt förvaltade fonder ligger dessutom ännu högre med avgifter kring 1-2% så det är inte en särskilt stor skillnad. Lysa lever med andra ord upp till sitt eget mantra om att hålla låga avgifter som en del av strategin till en bra sparande.
Kan företag använda Lysa
Ja, Lysa har även en företagstjänst om du vill investera i fonder via ditt företag. Det finns vissa skillnader om du väljer att investera med ditt företag som framförallt är en effekt av att företag inte kan ha ISK. Istället så sätter du upp en Kapitalförsäkring, vilket är relativt likt men är tillåtet för företag att använda. Du kan även välja att använda en värdepappersdepå om du hellre önskar det.
Avgiften är av någon anledning också något högre, mellan 0,4% och 0,6%.