Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan är ej finansiell rådgivning och innehåller annonslänkar till Nordnet, Avanza, Savr & Lysa.

Börshandlade fonder: Så funkar en ETF

Fonder och aktier är två helt olika saker, men sedan finns det också något som heter börshandlade fonder, eller ETF:er, som är någonting mittemellan. Enkelt förklarat är det som en fond som du kan handla konstant och som också har möjlighet att använda hävstång samt ”korta” marknaden.

👋. Tips för dig som vill spara i fonder

SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!

Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.

Här reder vi ut vad en ETF är och hur den fungerar samt ger tips på vad du ska tänka på när du handlar med ETF:er.

Vad är en ETF

ETF står för Exchange Traded Funds och kallas även för börshandlade fonder. I korthet är det en fund som följer en underliggande tillgång och handlas över en börs på samma sätt som en aktie.

Det innebär att fonden exempelvis följer ett visst index, en råvara eller specifika aktier. En ETF är bara ett samlingsnamn så vad den följer beror på vilken ETF du är intresserad av.


Populära ETF:er

De mest populära ETF:erna beror lite på hur man ser på det och är olika beroende på vilken bank du använder. Fondbolaget XACT (som ägs av handelsbanken) har några av de mest populära, framförallt deras högutdelande ETF. De har också ett antal ETF:er som använder hävstång, så kallade Bear (nedgång) och Bull (uppgång) certifikat som ger dig 2x rörelsen för OMX30 indexet.

Här är en lista med några av de mest populära ETF:erna:

ETFTillgångHävstångRiktningAvgift
XACT Högutdelande45 Nordiska stabila utdelande bolagNejBull0,30%
XACT SverigeStockholmsbörsens 60 – 80 största bolagNejBull0,15%
XACT Svenska Småbolag100 mest likvida småbolagsaktiernaNejBull0,30%
XACT Bear 2OMX30Ja, x2Bear0,60%
XACT Bull 2OMX30Ja, x2Bull0,60%

Olika typer av ETF:er

Vad en ETF investerar i är lika olika som vad olika fonder investerar i. Det kan vara en typ av aktier, exempelvis som stora företag, aktier med utdelning eller branschspecifika aktier (svenska aktier eller techaktier). En ETF kan också följa redan existerande index, såsom OMX30, eller råvaror såsom olja eller guld.

Det finns med andra ord alla möjliga typer av ETF:er och vilka du kan köpa beror på din bank och vilka marknader du har tillgång till. Vissa handlas på Stockholmsbörsen, men det är vanligare med ETF:er i USA och andra europeiska länder.

En annan viktig skillnad med ETF:er är att det finns flera med hävstång såväl som bull och bear riktning.

 • Hävstång innebär att du får en multipel på din investering som förstärker rörelsen på den underliggande tillgången. Det innebär att om du handlar en ETF som har en hävstång på x2 så kommer du få 2 gånger så hög avkastning eller förlust som den underliggande tillgången rör sig.
 • Bull och bear innebär att du kan investera antingen för att den underliggande tillgången ska gå upp och öka i värde eller ned och minska i värde. En ETF som är ”Bull”, ”Long” eller ”Lång” innebär att du tror den ska stiga i värde, medan en ETF som är ”Bear”, ”Short” eller ”Kort” ger dig avkastning om den underliggande tillgången minskar i värde.

Skillnader mellan en vanlig fond och en ETF

Skillnaden mellan en ETF och en fond är relativt små, men det finns trots allt ett par skillnader som är värda att känna till.

Så funkar en ETF

 • Kan handlas under börsens öppettider
 • Du betalar courtage vid köp och sälj
 • Handlas mellan köpare och säljare
 • Är oftast passiv och följer ett index
 • Finns med hävstång och uppgång/nedgångscertifikat

Så funkar en fond

 • Kan bara handlas vid specifik tid
 • Oftast högre förvaltningsavgift, men inget courtage
 • Du köper andelar i fonden
 • Kan både vara passiv och aktivt förvaltad

Fördelar med ETF:er

 • Möjliggör att investera i olika marknader eller andra tillgångar som annars är svårt att köpa som privatsparare.
 • Ett enkelt sätt att sprida riskerna över flera olika tillgångar genom att bara köpa en fond istället för flera aktier.
 • Möjligt att köpa och sälja flera gånger per dag på samma sätt som aktier istället för en gång per dag som vanliga fonder.
 • Priset är ofta lägre än andra typer av fonder eftersom flera ETF:er är passiva på samma sätt som en indexfond så förvaltningsavgiften är låg.

Nackdelar med ETF:er

 • Kostnad: Du betalar både courtage och förvaltningsavgift för de flesta ETF:er så det kan bli dyrare än med vanliga fonder.
 • Spread mellan köpare och säljare: På samma sätt som när du handlar aktier så behöver det finnas säljare och köpare till din ETF för att kunna genomföra en affär.

Risker med ETF:er

Alla fonder och investeringar innebär risk att förlora pengar du investerar eftersom marknaden både kan gå upp och ner. ETF:er är egentligen samma risk som att handla med andra fonder, men exakt vilken risk du tar beror på vilken specifik ETF du handlar. Att tänka på är också valutarisken om du köper ETF:er som handlas i andra valutor.


Handla med ETF:er

Vill du handla med ETF:er så är det precis som en vanlig aktie, dvs. du behöver ett konto på en bank där du har tillgång till en börs där du kan handla ETF:n. Köp och sälj sker på samma sätt som för en aktie, så du kan handla under hela tiden som börsen är öppen och priset sätts efter utbud och efterfrågan från köpare och säljare.

Du behöver inget särskilt konto för att handla med ETF:er utan kan använda ditt vanliga ISK, KF eller aktie- & fondkonto hos din bank. Det du kan behöva göra är att genomgå ett litet test för att visa på att du är medveten om riskerna med instrumenten du handlar.

Vad det kostar att handla med ETF:er

Eftersom ETF:er handlas som aktier så betalar du courtage på samma sätt som när du köper och säljer en aktie. Hur stor den kostnaden är beror på vilken marknad du handlar på och din banks prislista.

Eftersom det är en fond så betalar du också för vissa ETF:er en förvaltningsavgift som för fonder. Hur stor förvaltningsavgiften är beror också på fonden, så du måste själv kontrollera den specifika ETF:en. Det finns såklart också vissa ETF:er som är som indexfonder med väldigt låg avgift.

Lämna en kommentar