Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan är ej finansiell rådgivning och innehåller annonslänkar till Nordnet, Avanza, Savr & Lysa.

Billiga fonder: Fonder med låg eller helt utan avgift

För många är billiga fonder med låg avgift en viktig del när de köper fonder eftersom det över tid ger stor effekt på din avkastning. Här är ett urval av billiga fonder som kan vara intressanta om du vill minimera dina avgifter till fonder.

👋. Tips för dig som vill spara i fonder

SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!

Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.

Tips! SAVRs rabatterade priser på fonder genom att istället ta en fast avgift. Vill du köpa aktivt förvaltade fonder (eller även andra fonder) som har höger avgift kan du tjäna på att köpa dem via SAVR istället.

11 billiga fonderna 2021

Här är ett urval med de fonder som har bland de lägsta avgifterna som vi hittat på Avanza, Nordnet och SAVR.

FondAvgift
Avanza Zero0%
Nordnet Indexfond Sverige0%
Nordnet Indexfond Norge0%
Nordnet Indexfond Finland0%
Avanza Global0,10%
AMF Räntefond0,15%
Avanza Europa0,17%
Avanza USA0,17%
Länsförsäkringar Japan Indexnära0,21%
Nordnet Indexfond Danmark0,20%
SPP Aktiefond USA0,21%

Bland de billigaste fonderna hittar vi nästan bara indexfonder och räntefonder. Det eftersom de är passivt förvaltade, vilket innebär att det inte finns flera personer som analyserar och väljer ut exakt vilka aktier som ska finnas med. Det gör att det nästan inte blir några kostnader för fondbolagen och avgiften blir därför också lägre. De bästa fonderna enskilda år är ofta aktiva fonder med högre avgifter men över tid så anses indexfonder av många vara mer fördelaktigt och ge en lika bra avkastning till lägre kostnad.

Både Avanza och Nordnet hamnar i toppen med sina avgiftsfria fonder som följer index för Sverige och vissa nordiska marknader. De har båda också ett antal andra fonder med väldigt låga avgifter som också följer index i USA och globalt.

Utöver det så finns ett antal räntefonder som också ofta har låga avgifter. Sedan finns också några uppstickare med Länsförsäkringar och SPP som också erbjuder indexfonder som följer Sverige, USA och Japan.

Tittar man istället på aktivt förvaltade fonder så får man titta på avgifter som är från 0,4% och uppåt. Många aktiva fonder ligger snarare i spannet mellan 1-2%.

Fonder utan avgift (gratis fonder)

I listan över billiga fonder finns det ett antal fonder som är helt utan avgift. Dessa fonder är alla indexfonder från Avanza eller Nordnet. För att få köpa dem måste du vara kund i respektive bank. Syftet med dessa är såklart att få fler kunder genom att erbjuda något unikt som bara dem har tillgång till.

Att de kan ha 0% i avgift är en kombination av att vara helt passiva, och det kan säkert vara som så att Avanza och Nordnet t.o.m. förlorar en lite summa på dem, vilket de tar igen genom att se det som en marknadsföringskostnad.

FondAvgift
Avanza Zero0%
Nordnet Indexfond Sverige0%
Nordnet Indexfond Norge0%
Nordnet Indexfond Finland0%

Fördelar med fonder som har låg avgift

Genom att investera i fonder med låga avgifter slipper du att en stor del av dina pengar går till banken istället för dig. Över tid är det nämligen väldigt stor skillnad på hur en extra procent i avgift äter upp en stor del av din avkastning. Du har kanske hört talas om ränta-på-ränta effekten som gör att dina pengar växer exponentiellt över tid? Effekten blir sämre även med liten avgift eftersom det tar bort mycket av den genomsnittliga avkastningen. Det är också en av anledningarna till att många som sparar till sina barn är intresserade av billiga fonder med låg avgift.

Det finns också många kritiker till fonder som pekar på att det är väldigt svårt att slå börsen över lång tid (20 år eller mer) vilket innebär att avgiften man betalar många gånger inte gör någon stor skillnad. Att leta efter billiga fonder med låga avgifter innebär alltså inte nödvändigtvis att man får sämre avkastning, utan egentligen bara betalar mer.

Nackdelar med fonder som har låg avgift

Att avgiften är låg säger ingenting mer än att du kommer betala lite mindre i avgift varje år, och det viktigaste när man investerar i fonder är att få så bra avkastning på sina pengar som möjligt inte att få billigast pris. Det kan alltså vara värt att inte ta den billigaste fonden bara för att avgiften är något lägre.

De billigaste fonderna är också oftast passiva, antingen indexfonder eller räntefonder, vilket gör att de kan vara svårt att få exponering mot de mest intressanta aktierna eller områdena som man gärna vill investera i. Det finns alltså också andra anledningar och aspekter till varför man väljer vissa fonder.

TIN Ny Teknik är exempel på en fond som inte ligger lägst i pris, men samtidigt är väldigt populär. Avgiften för den är 1,60% (eller 1,08% på SAVR) vilket gör den till en något dyrare fond. Men avkastningen jämfört med flera andra passiva fonder med lägre avgift har samtidigt varit bra mycket bättre.

De allra billigaste fonderna är oftast indexfonder, vilket inte är något dåligt i sig, men det finns fortfarande nackdelar även med dem. Avanza Zero är exempelvis en indexfond som blivit väldigt populär. Den följer OMX30, alltså de 30 mest omsatta bolagen på svenska börsen. Det är ju ett relativt begränsat urval där enskilda bolag kan få stor påverkan, och även om börsen som helhet går upp så kanske inte just Avanza Zero gör det.

Olika typer av avgifter för en fond

När du köper fonder finns det flera olika typer av avgifter och kostnader att tänka på. Exakt hur det funkar beror på varje fond och det kan vara lite olika upplägg. Vissa fonder har exempelvis en prestationsbaserad avgift som framförallt används av hedgefonder och andra mer aktivt förvaltade fonder. Det finns också de fonder som har insättnings och uttagsavgifter, men det är inte aktuellt för de flesta vanliga bankfonderna. Det som är vanligast att tänka på är istället förvaltningsavgift och courtagekostnad.

Förvaltningsavgift för den årliga förvaltningen

Den vanligaste avgiften för en fond är förvaltningsavgiften. Det är vad man betalar för att fonden ska utföra sitt arbete med att administrera fonden, analysera och placera fondens pengar och betala avgifter för till finansinspektionen för att få tillstånd att bedriva sin verksamhet. Förvaltningsavgiften anges som en procentsats och tas ut del för del under årets lopp. Det är alltså den årliga kostnaden som anges när man kollar på förvaltningsavgiften.

Courtage när du köper och säljer

När man köper värdepapper såsom aktier och fonder så betalar man många gånger en köp och säljavgift. Hur stor den är beror på din bank och hur stor transaktionen är. Bankens egna fonder kan dock många gånger vara courtagefria att köpa, men kolla så du vet vad som gäller så du inte gör massa småköp som kostar extra.

Lämna en kommentar