Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan är ej finansiell rådgivning och innehåller annonslänkar till Nordnet, Avanza, Savr & Lysa.

Fonder med direktavkastning och utdelning

När man investerar så finns det något som heter utdelning vilket innebär att man får en viss procent tillbaka utifrån hur stor vinst som gjorts under året. Detta kallas direktavkastning och är framförallt något som är vanligt för företag och aktier.

👋. Tips för dig som vill spara i fonder

SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!

Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.

Men hur fungerar det då med utdelning om man äger fonder? Och finns det fonder med direktavkastning? Här går vi igenom allt du behöver veta och tipsar om fonder som ligger inom detta området.

Så fungerar utdelning och direktavkastning

I korthet kan man säga att när ett företag gör en vinst så kan det välja att dela ut en del av den till sina aktieägare. Detta kallas utdelning. Vissa aktier ger det en gång per år, andra flera gånger.

Beroende på hur mycket man delar ut i förhållande till priset på en aktie så pratar man om hur stor direktavkastningen är. Det är alltså hur många procent av det du investerar som du får tillbaka vid varje utdelning.

Många investerare gillar utdelning dels för att man får en visst mängd pengar varje år som man kan leva på eller för att man kan återinvestera dem i fler aktier. Det är också ett ”bevis” på att företaget faktiskt gör ett positivt arbete som genererar riktiga pengar i slutändan. Man pratar om utdelningsjägare som letar efter aktier med hög direktavkastning.

Fonder återinvesterar utdelningen

Om en fond äger aktier som ger utdelningen så tillfaller det fonden och inte dig som äger fonden. Förvaltaren av fonden bestämmer sedan hur man bäst använder utdelningen, vilket vanligtvis innebär att man återinvesterar pengarna i fondandelar och innehaven. Fondens förmögenhet ökar alltså med utdelningsbeloppet.

Du går med andra or alltså inte miste om direktavkastningen, det är bara att du inte får den som utdelning. Det är på sätt och vis snarlikt hur det fungerar när en aktie inte har utdelning utan istället återinvesterar pengarna i verksamheten för att förbättra det långsiktiga värdet.

Varför har inte fonder utdelning?

Man kan såklart fråga sig varför inte fonder istället för att återinvestera utdelningen ger den till fondägarna och det enkla svaret är beskattning. Innan 2012 så var det vanligare med utdelning även för fonder eftersom det annars skedde en typ av dubbelbeskattning som undveks med utdelning.

Numera så har lagstiftningen dock ändrats och då finns det ingen anledning att göra utdelning (eller det är mindre fördelaktigt). Det är därför bättre att se det som att din utdelning går in i fonden utan skatt vilket ger samma typ av ränta-på-ränta effekt som om du hade återinvesterat den själv.

Fonder med direktavkastning

Det finns som sagt inte särskilt många fonder med utdelning och direktavkastning längre, men däremot finns det några som har som underliggande strategi att investera i aktier som ger hög direktavkastning. Exempelvis så har Aktiespararna haft en fond som heter just Direktavkastning.

Det finns också ett antal ETF:er, alltså börshandlade fonder, som fokuserar på direktavkastning och ger kontant utdelning. XACT Högutdelande ETF är en av de mer kända.

XACT Norden Högutdelande (UCITS ETF)

Denna ETF följer nordiska bolag som anses stabila och som ger utdelning och består av 45 bolag som uppfyller dess kriterier. Det är en typ av indexfond som speglar Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index och har en förvaltningsavgiften på 0,3%. Utdelningen sker ett par gånger per år och ska även den i största möjliga mån spegla de underliggande bolagens utdelning. Du kan läsa mer på Avanza.

Lämna en kommentar