Om du är intresserad av att börja spara pengar och investera i fonder men inte kommit igång så är kanske en fondrobot ett bra alternativ. En fondrobot hjälper kortfattat till med att investera dina pengar i olika fonder och sprider riskerna.
👋. Tips för dig som vill spara i fonder
SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!
Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.
I denna artikeln så går vi igenom hur en fondrobot fungerar, fördelar och nackdelar mot vanligt fondsparande och jämför de olika fondrobotarna som finns på den svenska marknaden för att utse den bästa.
Så funkar en fondrobot
En fondrobot (även kallat robotrådgivare eller sparrobot, är ett automatiskt sätt att investera i fonder. Det ”roboten” gör är att hjälpa till att ta fram förslag på fonder som gör att du får en bra riskspridning i dina investeringar. Du kan sedan välja hur du vill investera och kan också sätta upp ett automatiskt sparande som sker varje månad.
Genom att fondroboten automatiskt anpassar ditt sparande och tar fram förslag på en fondportfölj som passar dig så är tanken att du ska få en så bra riskjusterad avkastning som möjligt. En fondrobot fungerar genom att man som kund svarar på ett antal frågor för att anpassa sparandet efter just din situation.
Välja och anpassa vad du investerar
Genom att uppge vilken typ av risk, erfarenhet och långsiktighet som du vill ha på din investering så sätts en unik portfölj upp med olika fonder. Du kan exempelvis välja om du bara vill investera i hållbara fonder och välja bort vissa branscher som du inte gillar.
Därefter så sköter fondroboten resten och investerar automatiskt dina pengar varje månad. Den säkerställer också så att dina innehav hela tiden balanseras så att inget innehav blir för stort mot de övriga och optimerar förutsättningarna för ditt sparande.
Bästa fondroboten 2021
Här får du en överblick över de olika alternativen som finns för svenska sparare vad gäller fondrobotar i ordningen efter vår omdöme.
Lysa
Lägst avgift och mest populär
Lysa är den billigaste fondroboten om man tittar på avgiften, och har med sin enkla tjänst blivit en av de mest populära tjänsterna på den svenska marknaden. Du kan börja investera med så lite som 100 kr och får även möjlighet att investera i flera framgångsrika fonder du inte hittar på många andra tjänster.
Sigmastocks
En unik aktierobot med låg avgift
Sigmastock är lite unik eftersom de i motsats till övriga tjänster fokuserar på aktier istället för fonder. Du får ett urval av aktier från USA, Europa och Sverige som tillsammans skapar ett automatiskt sparande som är anpassat just för dig. Avgiften är också bland de lägsta av alla.
Opti
Bra tjänst men högre avgift
Opti har en smidig app där du enkelt kan få översikt och sköta dina investeringar. Avgiften är dock relativt hög jämfört med de billigare alternativen. Du kan även investera med ditt företag hos Opti.
Avanza Autospar
Låg minsta insättning, men lite alternativ
Avanza har såklart också en fondrobot för sina kunder. Minsta insättningen är 1 kr och avgiften i medelhög. Det är väldigt enkelt att använda, men också begränsad med sina få valmöjligheter och den anpassas väldigt lite till just dig.
BetterWealth
Investerar även i guld, obligationer och fastigheter
BetterWealth är en lite nyare tjänst som inte bara fokuserar på aktier utan även investerar i flera andra värdepapper (även aktier) för att skapa bästa möjliga förutsättningar till avkastning. Fonderna man köper är också bara indexfonder, allt för att försöka få avgiften så låg som möjligt.
Fundler
Olika alternativ med fonder
Fundler är lite som en fond med fonder. Din portfölj anpassas alltså inte riktigt efter just dig på samma sätt som hos övriga tjänster, utan istället så kan du välja mellan olika färdiga alternativ som passar din risknivå. Vilken avgift du betalar beror sedan på vad du väljer att investera i, men går från bland de lägsta till den högsta.
Varför man ska använda en fondrobot
Om du inte vill lägga ned massa tid på att lära dig om börsen och förstå marknaden för att investera, så finns det en del fördelar med att istället låta en fondrobot sköta dina investeringar.
Framförallt handlar det om enkelheten att överlåta alla beslut till en mer erfaren tjänst som har bättre koll på vad som är bästa alternativet. Du har fortfarande all makt att påverka och besluta själv, men du har mycket enklare och lättförståligare val.
Investera brett och få tillgång till andra fonder
Även för mer erfarna investerare kan det vara ett alternativ att använda en fondrobot som en del i sina investeringar. Det för att få en balanserad del i sin portfölj som investerar brett och på fler marknader än bara den svenska. Du får tillgång till en hel del fonder och ETF:er som du annars kanske inte hade kunnat få tillgång till, eller betalt ett dyrare pris för.
En fondrobot utgår från senaste forskningen kring portföljteori och tar bort den mänskliga faktorn som många gånger gör en nervös kring sina investeringar. Oftast investeras pengarna i indexfonder som håller avgifterna låga, men du kan också välja att använda ex. Sigmastocks som även investerar i aktier.
Fördelar med fondrobot
- Du behöver inte själv sätta dig in och aktivt välja rätt fonder, allt sker automatiskt
- Du sparar tid och kraft i hur du bäst kan sköta dina investeringar, vilket gör det enkelt att komma igång
- Du får tillgång till flertalet fonder med lägre fondavgift än vad du annars får.
- Avgiften är relativt låg hos flera tjänster, i samma nivå som om man skulle köpa fonder direkt
Nackdelar med fondrobot
- Det finns kritik mot att en fondrobot ger liten skillnad mot att bara äga ett antal indexfonder
- Flera fondrobotar väljer att ha delar av dina pengar i räntor, vilket i nuvarande räntemarknad inte är särskilt fördelaktigt och särskilt inte i ett ISK
- Du kan inte själv detaljstyra dina innehav och byta ut fonder hos alla fondrobotar
- Utbudet kan vara begränsat till tjänstens specifika fonder och marknader
Avgifter för olika fondrobotar
Alla fondrobotar är relativt lika i hur deras avgifter ser ut, men de väljer att redovisa det lite olika vilket gör att man ibland tror att någon är den billigaste bara för att de inte ger dig den totala kostnaden direkt.
Vanligast är att det finns en förvaltningsavgift till fondroboten som är vad de tjänar på att ha dig som kund. Sedan är det en fondavgift som går till de olika fonderna du äger i din portfölj. Slutligen kan det finnas en transaktionsavgift för att genomföra köp och sälj av innehaven.
Alla väljer inte att redovisa det exakt så, men i grunden har alla fondrobotar samma typer av kostnader. Exakt hur dyrt eller billigt det blir beror därför oftast också på vad för typ av fonder som en fondrobot investerar i. Räntefonder är oftast billigare, så om du väljer lägre risk brukar också priset bli lägre.
Billigaste fondroboten 2022
Här hittar du en översyn över de olika avgifterna för olika fondrobotar. Det är inte helt enkelt att jämföra eftersom de har lite olika sätt att ta ut avgift, listan bör ge en tydlig indikation hur de förhåller sig till varandra.
Fondrobot | Total avgift | |
![]() | 0,3-0,4% | Läs mer (reklamlänk) |
0,35-0,39% | Läs mer | |
![]() | 0,5% | Läs mer (reklamlänk) |
![]() | 0,3-0,95 | Läs mer |
![]() | 0,36-0,95% | Läs mer |
![]() | 0,9% | Läs mer |
Avkastning
Vilken avkastning en fondrobot ger är svårt att säga. Det finns inga garantier för avkastning och det finns alltid risk att du förlorar pengar på dina investeringar oavsett vad du väljer att använda.
Hos nästan alla tjänster så anpassas också din portfölj efter just dig och din riskprofil, så just din avkastning kommer också bero på vilka val och inställningar du gör.
Om man tittar på de senaste årens avkastning kommer antagligen också de som tagit stor risk också fått den bästa avkastningen. Det är dock den framtida avkastningen som är det viktiga, och när du använder en fondrobot så handlar det om att få så bra riskjusterad avkastning som möjligt.
Kort jämförelseperiod än så länge
Nästan alla fondrobotar visar på sina hemsidor att de överavkastar mot sina jämförelseindex, men man ska också komma ihåg att de allra flesta också funnits en relativt kort period (under 10 år) så det är svårt att också veta hur de kommer prestera i sämre tider. Den historiska avkastningen är ju inte heller det viktiga, utan snarare vad de kommer prestera i framtiden.
Det som är viktigt att tänka på är också att den riskjusterade avkastningen ska vara hög. En fondrobot investerar ju brett för att minska risken av att man gör stora förluster, så jämför du direkt mot någon som handlar med några få aktier så blir det svårt att jämföra rakt av.
Indexfonder eller fondrobot
En fondrobot bygger i stor utsträckning på att investera i olika indexfonder och räntefonder. Så varför hoppar man inte bara fondroboten och köper ett par indexfonder?
För de allra flesta funkar det lika bra att köpa indexfonder direkt. Det man ska tänka på för att uppnå samma diversifiering är att köpa ett par olika indexfonder som följer olika index.
Exempelvis kan man köpa en Sverige indexfond, en Europa indexfond, en USA indexfond, en Tillväxt indexfond och en Global indexfond. Man kan också köpa en räntefond eller två för att ännu mer efterlikna hur de flesta fondrobotar fungerar.
Fler beslut om du köper indexfonder
Att köpa indexfonder istället innebär dock vissa skillnader. Dels måste du själv bestämma vilka indexfonder du ska ha och köpa dem själv och avgiften är ofta något högre (men relativt liten).
Om du månadssparar innebär det att du måste gå in och köpa varje månad, vilket kan bli många småköp om du ska köpa lika mycket i varje fond. I en fondrobot sker det automatisk, och en fondrobot rebalanserar också så att du behåller den fördelning som är bäst för att inte någon fond ska få för stor vikt i portföljen.
Tittar man på avgifterna så är de inte någon enorm skillnad mellan att köpa indexfonder eller använda en fondrobot. Lysa tar totalt under 0,4% för att hantera din portfölj, medan de flesta indexfonder ligger mellan 0,2-0,3% i avgift. Du sparar alltså in väldigt lite om du väljer att sköta din fondportfölj själv jämfört med en fondrobots avgifter.
Slutsats: Bör du skaffa en fondrobot eller inte?
Om du har funderat på att börja spara i fonder, eller redan sparar men tycker det känns svårt, så är en fondrobot ett alternativ att fundera på. De flesta småsparare har svårt att överträffa marknaden, och många begår svåra misstag när de tar stora risker i hur de placerar sina pengar.
Om du vill spara passivt (inte lägga tid på att investera), komma igång med en bred portfölj med aktier och fonder och att allt ska ske automatiskt så passar en fondrobot bra. Även du som redan sparar kan ha en fördel med att använda en sparrobot för att ha en del i din portfölj där du investerar brett.
Det som är viktigt att tänka på är framförallt att välja ett av de billigaste alternativen med låg avgift såsom Lysa (reklamlänk) och Sigmastocks.