Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan är ej finansiell rådgivning och innehåller annonslänkar till Nordnet, Avanza, Savr & Lysa.

Fonder och ETF:er inom IT säkerhet

Att skydda sig mot hackare och andra IT attacker är högt upp på dagordningen för alla stora företag och politiker, och marknaden förväntas omsätta närmare 2000 miljarder kronor år 2022. 

👋. Tips för dig som vill spara i fonder

SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!

Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.

Med den ökade risken det utgör när man digitaliserar allt mer med molntjänster och digitala tjänster, ökar också behovet. Det finns väl ingen som tror att IT komplexiteten i världen kommer minska framöver direkt? Att investera i iT säkerhetsföretag och fonder eller ETF:er inom cybersäkerhet är ett sätt att få exponering mot den marknaden. 

Här går vi igenom ett antal alternativ som finns att hitta om man vill investera i området:

7 fonder och ETF:er inom IT säkerhet

  • Allianz Cyber Security AT USD Acc
    En amerikansk fond där de största innehaven är i Crowdstrike, Zscaler och Microsoft. Har en årlig avgift på 2,1% och startade i början av 2021 så det finns lite historik att titta på. Läs mer
  • Finserve Global Security Fund I SEK R 
    En svensk fond som inte bara är IT säkerhet utan mer brett fokus på säkerhet generellt. Innehaven är därför ungefär 50% inom teknik och 50% inom industribranschen. Bland innehaven hittar man därför en rad företag som inte ingår i de flesta andra rena IT säkerhetsfonder, exempelvis Lockheed Martin. Avgiften ligger på 1,75% och handlas i SEK. Läs mer
  • ETFMG Prime Cyber Security ETF
    Amerikansk ETF som du kan handla via Nordnet på USA marknaden (så i dollar). Innehaven är primärt också amerikanska med Cisco, Fortinet, Juniper som exempel på innehav. Läs mer
  • iShares Digital Security UCITS ETF
    En ETF som finns att handla både på den amerikanska och tyska marknaden, så handlas i antingen USD eller EUR. Har en avgift på 0,4% och har funnits sedan 2018. Har runt 60% innehav i USA, men också Japan och övriga världen. Läs mer
  • Wisdomtree Cyber Security
    En ETF som går att handla både via USA och Tyskland. Årlig avgift på 0,45% och huvudsaklig marknad är USA med nära 90% av innehaven där.
  • L&G Cyber Security UCITS
    Också en ETF som går att handla både via USA och Tyskland. Årlig avgift på 0,69% och runt 75% av innehaven är på den amerikanska marknaden.
  • Ava Cyber Security Tracker
    En tracker är inte riktigt en fond, utan är istället ett certifikat som följer en underliggande tillgång (i detta fallet Solactive Cyber Sec. Index NTR). Vi nämner det eftersom det kan vara ett alternativ om man är mer insatt i hur investeringar fungerar. Läs mer

Vad fonderna investerar i – Noterade aktier inom it säkerhet

Som mycket annat inom teknik så hittar man många av bolagen som verkar inom IT säkerhet i USA. Vissa tillhandahåller speciella lösningar för att förhindra olika typer av attacker eller övervaka sina IT system, andra erbjuder infrastrukturen som företagen använder för att upprätthålla dem. Här är ett urval av de företag som de flesta fonder inom IT säkerhet investerar i eller följer:

  • Cisco Systems
  • Juniper Networks
  • Palo Alto Networks
  • Fortinet
  • Akamai
  • Qualys
  • Netscout
  • CrowdStrike
  • Ping Identity
  • Cloudflare
  • F-Secure

Framtiden för IT säkerhet – är det bra att investera i?

Även om IT säkerhet är ett spännande område som växer så är det såklart inte det måste betyda att det är en bra investering. Här är några saker som man kan fundera över innan man investerar.

Tekniken och risk med enskilda bolag

Till att börja med måste man förstå om det är rätt bolag som man investerar i. De flesta IT säkerhetsbolag kanske använder en teknik som är lätt att kopiera eller konkurrera ut? Då hjälper det inte om man investerar i rätt bransch eftersom det är fel sak. En fond sprider såklart innehaven så risken för just det minskar, men det kan fortfarande bidra till att investeringen inte blir riktigt lika bra som man kanske på förhand tror. 

Värderingen och förväntningar på framtiden

Det andra är huruvida värderingen på branschen och bolagen redan är hög eftersom många redan räknat med att de förväntningar som finns ska uppfyllas. Om alla redan tror att marknaden ska växa ordentligt och vinsterna ska öka mycket de närmsta åren så betalar du också därefter. Om förväntningarna då inte infrias (INGEN kan ju se in i framtiden) så är det också högre fallhöjd om inställningen till branschen ändras och värderingen går ned. 

Det sista man kanske också ska tänka på är att när riskerna i en bransch är höga så kan företag eller branscher också straffas hårdare. Om tekniken inte lever upp till vad man säljer eller om marknaden regleras politiskt så kan de ändra spelreglerna ganska snabbt och ha stor inverkan. 

Positiva sidor med att investera i IT säkerhet

Med det sagt så finns det såklart många positiva sidor som man inte kommer ifrån, där behovet förväntas öka enormt de närmsta åren med tanke på hur digitaliseringen fortsätter och riskerna såväl som konsekvenserna för en IT attack ökar. Vi har alltså:

  • Ökad digitalisering: Allt fler företag digitaliserar sin verksamhet
  • Mer IT komplexitet: Fler system kopplas samman och det blir svårare att förstå infrastrukturen och vilka risker man har
  • Högre risk att utsättas för en IT attack: Det blir allt vanligare med IT attacker när möjligheterna ökar. Det kan vara både för att störa verksamheten men också att stjäla information och spionera på konkurrenter.
  • Större påverkan och konsekvenser på affärsverksamheten: Det som tidigare var en liten del av företaget är nu själva kärnan i verksamheten, så ett intrång eller en attack får större inverkan och kostar betydligt mer i skada än tidigare.

En attack för 20 år sedan, när IT delen kanske var en liten del av företagets verksamhet och separerad från andra delar, är idag istället kärnan och sammankopplad med mängder av andra system. När exempelvis Coop fick sitt kassasystem hackat var matbutiker tvunget att hålla stängt eftersom de inte kunde ta betalt och det tog dagar att få igång alla system igen. Kostnaden är svår att gissa, men miljoner räcker nog inte för hur stor skada och minskad försäljning man fick (för att inte tala om problematiken om man inte hade kunnat få ordning på det).

Det är med andra ord den rädslan alla företag och myndigheter står inför, att helt plötsligt bli nedstängda och tappa mängder med viktig data som hamnar i kriminellas händer. Vad är man beredd att betala för att minska den risken?

Är du intresserad av fonder som inriktar sig på IT säkerhet kanske även kryptofonder och andra teknikfonder är intressant att läsa vidare om.

Lämna en kommentar