Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan är ej finansiell rådgivning och innehåller annonslänkar till Nordnet, Avanza, Savr & Lysa.

Japanfonder: Bästa fonderna för att investera i Japan (2023)

Japan var under 1900 talets andra del en av de starkt lysande stjärnorna med en växande ekonomi och fantastiska företag med tekniska innovationer. Japan var ett långt tag världens näststörsta ekonomi efter USA. Därefter så drabbades man hårt av ekonomiska kriser och idag har man inte riktigt samma ärbara rykte.

👋. Tips för dig som vill spara i fonder

SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!

Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.

Intresset för Japanfonder är därför inte lika stort i Sverige, men för den som vill investera mot några av världens främsta bilföretag och teknikbolag så finns det flera möjligheter att göra det med Japanfonder.

Här går vi igenom några av de bästa Japanfonderna och vad de faktiskt investerar i såväl som vad du bör tänka på.

Bästa Japanfonderna senaste åren

Japanfonder har haft en ok avkastning senaste 3 åren med tanke på de omvälvande marknaderna som varit, men ligger under många andra som varit fokuserade på andra marknader såsom Sverigefonder. Här är de fonder som presterat senaste åren. Avgiften är något högre än vad många andra typer av fonder har, men det är generellt så om du inte väljer en indexfond som följer den japanska marknaden.

FondAvkastning 3 årAvgift SAVR
M&G (Lux) Japan A EUR Acc25,50 %1,12 %
Pictet-Japanese Equity Sel R JPY28,94 %1,27 %
Fidelity Japan Advantage A-Dis-JPY25,86 %1,50 %
Fidelity Japan Advantage A-Acc-JPY25,88 %1,50 %
Danske Bank Invest Japan17,47 %1,43 %

Billiga japanfonder

Det kan vara svårt att hitta bra Japanfonder med låga avgifter eftersom de ofta är aktiva och har högre kostnader jämfört med andra fonder. Det finns dock några indexnära fonder som är passiva och har lägre avgifter. Här är ett urval av Japanfonder med lägst avgifter:

FondAvkastning 3 årAvgift
Länsförsäkringar Japan Indexnära16,23 %0,21 %
Skandia Japan Exponering15,41 %0,28 %
Öhman Marknad Japan A9,73 %0,47 %

Vad är en Japanfond

En Japanfond är en fond som investerar med inriktning på den japanska marknaden. Vissa kan också inkludera närliggande länder, men i stort sett så är det Tokyobörsen som de flesta Japanfonder investerar 100% på.

Att investera i Japan är inte alldeles enkelt för en icke-japan vilket gör att en Japanfond många gånger är den lättaste lösningen för att få exponering mot den japanska marknaden.

Aktier och bolag som japanska fonder investerar i

Japan har som sagt många teknik och biltillverkare så merparten av investeringarna ligger inom industri, teknik och konsumentvaror. Du hittar bolag som Toyota, Sony, Keyence, Mitsubishi, Kawasaki, Nintendo, Bandai Namco som kanske man iaf känner igen några av. Även finans är en relativt vanlig bransch där exempelvis SoftBank är ett av de större företagen på Tokyobörsen.


Varför investera i japanfonder

Att som privatinvesterare sätta sig in i japanska företag, där mycket av informationen bara finns på japanska, är minst sagt inget för nybörjaren. Det är inte heller alla banker som ger en möjlighet att köpa aktier direkt från den japanska marknaden.

En Japanfond är för många med andra ord en smidigare lösning om man vill får exponering mot den japanska marknaden med en bred portfölj av japanska bolag. Det är också många gånger billigare än att köpa individuella bolag eftersom courtaget också kan bli högt om man ska köpa individuella aktier i Japan.


Fördelar och nackdelar med japanfonder

Som alltid finns det en del olika för- och nackdelar att ta hänsyn vid varje investering och köp av fonder. För fonder som är inriktade på Japan så handlar mycket i risken kring att investera i ett land som har en del politiska och demografiska utmaningar, och huruvida den japanska ekonomin är stabil och kan skapa tillväxt eller är i en nedåtgående spiral. Samtidigt så är många av bolagen i Japan världsledande och stabila företag som värdesätter trygghet och stabil utveckling mer än snabb tillväxt.

Nackdelar

  • Du investerar i ett enskilt land vilket gör att risken är större generellt sätt och du påverkas av politiska läget i Japan.
  • Fonder som investerar i Japan handlar ofta i japansk yen (JPY) eller amerikanska dollar (USD) vilket gör att det också finns en viss valutarisk i investeringen.
  • Senaste årens utveckling för japanska marknaden har inte varit särskilt positiv.
  • Japan lider fortfarande av en hög skuldsättning efter krisåren samtidigt som man har en åldrande befolkning.

Fördelar

  • Världsledande bolag inom flera olika branscher såsom teknik, fordon och spel (tänk på bolag som Sony, Hitachi, Nissan, Toyota, Nintendo).
  • Lågt intresse och svårt för utländska investerare att ta del av och förstå marknaden, vilket kan ändras och skapa ett köpsug.
  • Många av bolagen är konservativa och försiktiga med sina prognoser vilket ger en stabilare grund jämfört med vissa mer volatila investeringar där saker ändras snabbt och bygger på förhoppningar istället för resultat.

Lämna en kommentar