Fonder är ett utmärkt sätt att komma igång med sitt sparande som nybörjare. Genom att köpa fonder så får du ett urval av aktier eller andra värdepapper som förvaltaren på fonden har satt ihop. Det gör att du får en bred portfölj med innehav som annars kan vara svårt att själv hantera eller få tillgång till.
Här följer en genomgång av allt du behöver veta om fonder och hur du kommer igång.
👋. Tips för dig som vill spara i fonder
Nordnet och Avanza är båda gratis att öppna konto på och erbjuder sina kunder avgiftsfria indexfonder.
SAVR erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!
Lysa är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.
Vad är fonder
När du köper en fond så köper du en in dig i en portfölj av flera olika värdepapper som fonden inriktar sig på. Det kan vara aktier, räntepapper eller andra tillgångar som fondens förvaltare valt ut. En fond kan alltså som exempel bestå av 100 olika aktier, men istället för att du ska välja ut och köpa varje aktie själv så är det ihopsatt till ett paket så du bara behöver köpa paketet.
Du kan inte själv välja att ta bort någon aktie eller annat värdepapper från fonden utan får helt enkelt lita på att fondförvaltaren som sköter fonden gör ett bra jobb, eller köpa en annan fond som du gillar bättre.
Olika fonder är fokuserad på olika saker. Du kan köpa en Sverigefond som riktar in sig på svenska aktier, en indexfond som följer en specifik marknad, en småbolagsfond som köper aktier i mindre bolag eller hållbara fonder som väljer bort företag som inte är bra för miljön. Det skiljer alltså ganska mycket mellan olika fonder, så vilka fonder du ska ha beror på vad du tycker är viktigt och tror är de bästa fonderna.
Hur man köper fonder
När du köper en fond så köper du in en viss andel av fonden. Du äger på så sätt delar av alla värdepapper som finns i fonden.
Det finns sällan några krav för att få köpa en fond mer än ett minsta köpbelopp (som brukar vara några hundra kronor). Alla fonder finns dock inte på alla banker och fondmäklare, så exempelvis Avanza Zero hittar du bara på Avanza.
Om man jämför fonder med investmentbolag så är skyddet bättre som fondägare eftersom du alltid äger dina andelar, medan du i ett investmentbolag äger aktier i ett bolag som i sin tur äger aktier i andra bolag.
Tips på tjänster där du kan köpa fonder
Spara enkelt i över 1300 fonder
✓ Gratis courtage om du har
under 50.000 kr i sparande
✓ Få tillgång till Avanzas egna indexfonder med låga avgifter
Automatiskt sparande i
fonder med en fondrobot
✓ Enkel tjänst för dig som vill
börja spara i fonder
✓ En av de billigaste fondrobotarna
Tips för nybörjare
Har du tänkt börja spara i fonder? Kul! Du behöver inte göra det svårare än är, med det finns ett par saker som kan vara bra att tänka på när du börjar.
- Öppna ett konto hos en nätmäklare
Det första som kan vara bra att tänka på är var du köper dina fonder. Du har säkert en bank som erbjuder fonder, men det kan vara värt att öppna ett separat konto hos en specialiserad fondmäklare eller bank.
Anledningen är att de ofta har ett större utbud av fonder, billigare avgifter och bättre tjänster för att hantera dina investeringar. Avanza har exempelvis mer än dubbelt så många fonder än de flesta vanliga storbankerna. Avanza har också flera egna indexfonder som ger dig - Välj kontotyp för ditt sparande
För att förenkla skatten så är det lättast att investera via ett så kallat ISK. Det gör att du inte behöver deklarera varenda köp och sälj du gör, utan istället schablonbeskattas baserat på hur mycket pengar du har totalt i ditt ISK.
Nackdelen är att du inte kan göra förlustavdrag om du har fonder som minskar i värde på samma sätt som ett vanligt fondkonto. En kapitalförsäkring är ganska lik ISK i hur skatten hanteras, så det är också ett val du kan göra. - Månadsspara för att få jämnare inköpspris
Genom att inte köpa alla fondandelar på en gång så får du ett jämnare inköpspris och du riskerar inte att köpa på toppen. Om du månadssparar vid sidan av dina första inköp så ökar du förhoppningsvis ditt kapital med hjälp av både avkastningen från dina fonder och med dina kontinuerliga insättningar. - Fundera på hur lång tidshorisont du har
Om du behöver pengar i närtid så är kanske inte fonder det främsta alternativet, men isf är det bättre att ha låg riskfonder som ska vara mindre volatila. Är du ung och har mycket längre tidshorisont så kan det istället vara bättre att ha högre risk eftersom du kommer spara under en längre tid och också kommer kunna göra insättningar i framtiden.
Olika typer av fonder
Det finns som sagt flera olika typer av fonder som beror på vad de väljer att investera i, vad de har för fokus och investeringsfilosofi. Vanligast är olika typer av aktiefonder som investerar i företag som är listade på börsen.
- Aktiefonder
Fonder som bara investerar i aktier av olika slag. Kan vara olika marknader eller typer av aktier, men alltid aktier. - Indexfonder
Indexfonder är passiva fonder som köper aktier (eller andra värdepapper) för följa exakt hur ett index presterar. Det kan vara att den köper de aktier som är störst på Stockholmsbörsen och fördelar dem efter hur stora de är. - Räntefonder
Räntefonder köper olika obligationer och andra värdepapper som ger ränta, de investerar i lån kan man för enkelheten säga. Det finns långa och korta räntefonder som beror på hur lång tid lånen gäller. - Blandfonder
Blandfonder är precis som det låter en blandning av aktie och räntefonder. Fonden balanserar vad vill ha i sin fond och behöver inte begränsa sig till det ena eller andra. - Hedgefonder
Hedgefonder investerar i lite allt möjligt, och det som skiljer mot vanliga fonder är att den också blankar aktier. Det innebär att man gissar att en aktie ska gå ned, vilket gör att man även kan tjäna pengar när börsen går ned.
Utöver olika typer av fonder så har olika fonder olika inriktning. Du kan exempelvis köpa hållbara fonder som endast investerar i bolag som uppfyller vissa miljökrav eller råvarufonder som fokuserar på olika typer av råvaror.
Det finns också möjlighet att använda en tjänst som automatiskt köper och säljer åt dig, något som kallas för sparrobot eller fondrobot. Exempel på det är Lysa, Opti och Avanza Auto.
Månadsspara i fonder
Att månadsspara i fonder är ett enkelt sätt att komma igång med sitt eget sparande eller om man vill börja spara till sina barn. Genom att månadsspara blir man inte lika beroende av vad priset på fonden är när man börjar spara eftersom man sprider sina inköp över tid. Ens månadssparande blir också ett sätt att bygga sitt framtida kapital genom att både spara och få avkastning. Läs mer om månadssparande i fonder
Vad kostar det att spara i fonder
När du köper fonder finns det något som kallas förvaltningsavgift. Det är en kostnad som du betalar för hjälpen att välja ut hur fonden ska investera och andra administrativa kostnader. Ju aktivare fonden sköts och ju högre risk det är i en fond, desto högre brukar avgiften vara.
Det finns exempel indexfonder som inte har några avgifter alls. Vanligtvis ligger indexfonder, räntefonder och andra mer passiva fonder på under 0,1 – 0,5%. Tittar man istället på mer aktiva fonder så kan dock avgiften ligga upp mot 2-3%.
Generellt som nybörjare på fonder så är det lättare att välja indexfonder med låga avgifter eftersom du då slipper oroas över hur avgiften kommer påverka din avkastning. Läs mer om fondavgifter
Risker med fonder
Som alla finansiella produkter finns det risker med fonder. Det som underlättar med just fonder är att de har en standardiserad riskbedömning som enkelt visar om en fond har hög eller låg risk. Risken bedöms efter hur stora förändringar och hur värdet ändras över tid. Hur stor risk det är att förlora en stor del av kapitalet är också en del i bedömningen.

Fonder bedöms på en skala mellan 1 och 7, där 1 innebär låg risk och 7 högre risk. Att välja högre risk innebär samtidigt att möjligheterna till avkastningen är högre, samtidigt som låg risk också ger lägre möjlighet till avkastning.
Fördelar med fonder
- Du får en bra riskspridning. Eftersom fonder består av flera olika aktier eller värdepapper, får du automatisk en spridning på dina innehav. Har du dessutom lite olika fonder med olika inriktningar så kommer du ha en väldigt bred portfölj.
- Du får enklare tillgång till vissa marknader och aktier. Vissa länder såsom Kina och mindre tillväxtmarknader kan vara svårt att köpa eftersom din bank inte erbjuder handel där eller gör det till en hög avgift. Vissa aktier kan också ha ett väldigt högt pris per aktie som gör det svårt att köpa själv.
- Du behöver inte själv sätta dig in bolagen som fonden investerar i. Istället för att du själv ska lägga tid på att förstå bolagen och aktierna som fonden äger eftersom en fondförvaltare gör det jobbet åt dig. Att själv hålla koll på massvis med olika bolag på olika marknader kräver tid och kunskap, och det är inte alla som vill göra det jobbet själv.
- Du kan börja investera med små medel. Fonder har ofta låga minsta belopp som man kan köpa för, så du kan börja med bara någon hundralapp och sedan månadsspara till låga avgifter.
Nackdelar med fonder
- Det finns inga garantier att fonder ökar i värde. Oavsett vem som förvaltar fonden och hur låg risk du än tar så kan du aldrig vara säker på att fonden kommer ge dig mer pengar i slutändan. Alla fonder kan sjunka i värde, så behöver man sina pengar snart så är ett sparkonto ett bättre för att känna sig trygg.
- Ingen utdelning från fonder. Till skillnad från aktier så ger fonder inte någon utdelning, vilket är en årlig utbetalning av pengar till aktieägarna.
- Du betalar en förvaltningsavgift oavsett hur fonden går. Nästan alla fonder har en förvaltningsavgift som du betalar för att äga fonden. Avgiften betalas oavsett hur fonden går, så om din fond går ned så kommer din avkastning bli ännu lite sämre.
- Du kan inte själv välja bort specifika aktier från en fond. Vilka värdepapper en fond innehåller bestäms av fondförvaltaren och är inget du som fondägare kan styra. Du kan såklart köpa en annan fond eller själv köpa en aktie du verkligen vill ha, men fonden i sig kan du inte påverka.
Får man utdelning i fonder?
Nej, fonder ger ingen utdelning på samma sätt som aktier (vanligtvis). Utdelningarna tillfaller istället fonden som återinvesterar dem så värdet på fonden ökar. Tidigare har det funnits fler fonder som gett utdelning, men 2012 ändrades skattereglerna på ett sätt som gör det är mer värt för dig som fondägare att fonden istället återinvesterar utdelningen.
Det finns vissa ETF:er som ger utdelning, du kan läsa mer om fonder som ger utdelning.