Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan är ej finansiell rådgivning och innehåller annonslänkar till Nordnet, Avanza, Savr & Lysa.

Spara till barn i fonder: Tips för hur du startar

Att spara till sina barn eller barnbarn är vanligt för många människor, och fonder är tillsammans med sparkonto de vanligaste sätten att spara. Det finns några saker som är bra att tänka på när man startar ett barnspar och när man vill hitta fonder som passar för att spara till barn.

👋. Tips för dig som vill spara i fonder

SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!

Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.

Vi går igenom både vad du som förälder, mor- eller farförälder bör tänka på och listar några fonder för inspiration för sparandet.

Välja rätt kontotyp till barnet

Det du först av allt behöver bestämma är hur du vill spara till barnet. Det handlar dels om vad du vill investera i och vilken risk du vill ta, men också vilket typ av konto du vill sätta upp.

Spara i eget namn

💰 Du står som ägare till pengarna

👨‍👦 Välj när barnet får tillgång till pengarna

✅ Enkelt att hantera och starta konto

Spara i barnets namn

💰 Barnet står som ägare

👶 När barnet blir myndigt vid 18 år så får det automatiskt tillgång till pengarna

✍️ Lite mer att fylla i för att komma igång

De vanligaste kontotyperna, investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring (KF), är ganska lika i sin form men ger olika förutsättningar för vem som äger och styr. Båda schablonbeskattas, dvs. att en årlig procent av det totala värdet dras av istället för att bara skatta vid försäljning och vinst. Utdelning är också skattefri för båda typerna av konto.

Det som framförallt påverkar är i vem som äger och styr kontot. Om det står i barnets namn så kommer han eller hon automatiskt få tillgång till det på 18-årsdagen, men om det står i ditt så styr du helt själv hur och när pengarna ska ges.

Kapitalförsäkring är populärt val

Enkelt sagt så kan man säga att om du vill ha kontroll och bestämma när barnet ska få pengarna så väljer du att sätta upp kontot i ditt egna namn och väljer antingen KF eller ISK.

Om du väljer KF kan du sätta upp kontot så att barnet är förmånstagare, vilket innebär att om du dör så tillfaller pengarna barnet.

Om du vill sätta upp kontot i barnets namn så är ISK ditt val, men du har då mindre kontroll över hur ditt barn sedan vill använda det när det blir myndigt.


Fonder för barnspar

Eftersom det är ett långt tidsperspektiv när man sparar till barn så kan det vara lite olika hur man väljer att investera beroende på hur nära man är till att man har tänkt att använda pengarna. Det som ofta rekommenderas är att sprida riskerna genom att äga flera olika fonder, hålla avgifterna låga och investera kontinuerligt över tid genom att månadsspara.

För många som sparar till barn så är indexfonder ett vanligt alternativ eftersom det finns flera med låga avgifter som samtidigt ger liknande avkastning som många aktiva fonder. Känner du att det ändå verka svårt och krångligt kan en fondrobot vara ett alternativ som då automatiskt väljer ut olika fonder och investerar åt dig. Du kan också titta på ex. Nordnets portföljgenerator som hjälper dig att hitta en portfölj med fonder.

Indexfonder med låga avgifter för barnspar

Här är ett urval av indexfonder som har låga avgifter och täcker olika marknader.

FondIndexAvgift
Avanza ZeroSverige0%
Nordnet Indexfond SverigeSverige (även Norge och Finland finns)0%
Länsförsäkringar Global IndexnäraGlobal0,22%
Swedbank Robur Access AsienAsien0,35%
SPP Aktiefond EuropaEuropa0,23%
Avanza Emerging MarketsTillväxtmarknader0,29%

Hur mycket man ska spara till sina barn

Hur mycket du väljer att spara är helt upp till dig och din ekonomiska situation. Lättast är oftast att sätta upp ett månadssparande som sätts in automatiskt och investeras. Då sprids dina köp så du får ett ”jämnt” pris eftersom du kommer köpa både när det är högt och lågt pris.

Om du investerar 100 kr i månaden och får 6% i årlig avkastning så kommer du ändå lyckas spara ihop nästan 39 000 kr till ditt barns 18-årsdag. Sparar du 1000 kr med samma avkastning så blir det 10 gånger så mycket, alltså 390 000 kr.

Spara barnbidraget

Som du märker så krävs det inga enorma summor, och kan du exempelvis avsätta barnbidraget så ger det en enorm utveckling till när barnet är myndigt. Barnbidraget är 1250 kr (2022) så du kan spara ihop närmare en halv miljon till ditt barns 18-årsdag om du väljer att investera det och få en historiskt genomsnittlig avkastning.

Vad som krävs för att spara ihop en miljon på 18 år

För att spara ihop en miljon kan du spara 1800 kr i månaden i 18 år om du får 10% avkastning, men om du bara får 5% avkastning så behöver du spara 2900 kr i månaden för att få ihop till miljonen. Du kan enkelt räkna själv med Nordnets sparkalkylator.

AvkastningSparande per månad
1%4 250 kr
5%2 900 kr
10%1 750 kr
15%1 020 kr

Hur mycket pengar det blir i slutändan

Hur mycket pengar det i slutändan blir beror egentligen på tre saker; hur mycket man sparar, hur länge man sparar och vilken avkastning man får.

Hur mycket du sparar är enkelt att påverka själv och är ju egentligen bara att spara mer för att få mer i slutändan.

Hur lång tid du sparar påverkar genom att du hinner lägga in mer pengar i sparandet om du månadssparar kontinuerligt. Pengarna hinner också växa mer med hjälp av avkastningen, så börja därför så tidigt som möjligt för att få ut maximalt till dina barn.

Avkastningen du får på pengarna du investerat kommer variera över tid, men ju högre den är desto mer pengar blir det.

Lämna en kommentar