Rysslandsfonder har varit ett smidigt sätt att investera i Ryssland som precis som många mer avlägsna marknader kan vara svår och dyr att själv försöka investera i. Den senaste tidens händelser innebär dock att vi återigen påminns om riskerna med att investera i Ryssland och andra marknader där det politiska läget innebär en större risk än många andra.
👋. Tips för dig som vill spara i fonder
SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!
Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.
Påverkan av Rysslands krig mot Ukraina
Sedan Ryssland valde att attackera Ukraina och begå rena krigsbrott så har stora delar av resten världen agerat hårdare än någonsin med sanktioner för att försöka motverka Ryssland ekonomiskt och politiskt. Det har resulterat i att många företag valt att lämna den ryska marknaden, att banker begränsas i hur de kan agera och att även Ryssland stoppar utländska investerare från att köpa och sälja tillgångar på den ryska marknaden.
Fortsatt hög risk och ovisshet
Exakt hur detta kommer utveckla sig kan ingen veta och förhållandena ändras ständigt. Det ända vi vet är att det kommer vara stökigt och hög risk att investera i Ryssland nu och knappast något som ändras över en natt, även om Ryssland väljer att dra sig tillbaka från Ukraina. Spåren sitter antagligen djupt hos många investerare som aldrig igen vill riskera något liknande, och om det är något som marknaden hatar så är det osäkerhet.
Handeln i ryska fonder är begränsad för både köp och sälj
I dagsläget är det flera Rysslandsfonder som stängt fonden för handel. Det innebär att man varken kan köpa eller sälja andelar i fonden. Äger man fonder sedan tidigare så kan man alltså inte göra något utan bara vänta och se vad som händer. Exakt vad som gäller för respektive fond bör man kolla upp hos sin bank och också fundera på hur man vill agera om restriktionerna lättar eller förutsättningarna ändras på annat sätt.
Att fonder stänger för handel på det här sättet är väldigt ovanligt, men det händer och är inte olagligt (men inte heller helt givet). Vissa räntefonder gjorde samma sak i samband med Corona pandemin exempelvis.
Det som styr fondernas förutsättningar är lagen om värdepappershandel där det också står att ”Senareläggning bör endast kunna ske i situationer av oförutsedd karaktär där inte andra för andelsägarna mer rimliga åtgärder står till buds”. Det är alltså lite av en tolkningsfråga att bedöma för finansinspektionen, men med tanke på den extremt ovanliga situationen så känns det inte som en orimlig bedömning.
Ska man sälja sina Rysslandsfonder?
Som sagt vet ingen vad som händer nu och det är alltså omöjligt att säga vad man bör göra om du redan äger Rysslandsfonder. Just nu är det svårt att överhuvudtaget sälja sina fonder, men någon gång kommer det såklart ändras och då vill man såklart ha en tydlig plan för hur man vill agera.
Är man istället intresserad av att köpa Rysslandsfonder eftersom man tror att det ska vända så bör man vara verkligt medveten om riskerna som finns och att man kan förlora sitt kapital eller att det blir uppbundet på lång tid.
Rysslandsfonder – mycket fokus på olja och gas
Den ryska marknaden domineras av företag inom energi och råvaror, där olja och gasindustrin framförallt är stor. Finansbranschen är därefter en av de större och på senare tid har också en hel del digitala bolag börjat etablera sig på den ryska börsen.
Även om många Rysslandsfonder heter något med Ryssland så är det vanligt att man även investerar i andra länder inom det forna östblocket, exempelvis Ukraina, Baltikum, Kazakstan och Vitryssland.
Flera risker med Rysslandsfonder
Riskerna med att investera i Ryssland är höga på grund av flera faktorer. Det första är den politiska risken där man har en ansträngd relation till många andra länder och även inom landet förtrycker och tar till rent kriminella metoder i kampen om makten.
Det i sin tur är också kopplat till den ryska valutan rubel, som lätt kan försvagas utifrån omvärldens syn på Ryssland. Du har med andra ord också en rejäl valutarisk när du investerar i Ryssland.
Eftersom marknaden i Ryssland framförallt är kopplad till olja, gas och råvaror så påverkas man också kraftigt av hur efterfrågan och priset på den typen av tillgångar ändras. Omställningen till andra energikällor och miljökrav kan komma att också påverka hur man ser på Rysslands tillgångar iom att de rankar dåligt på hållbarhetsindex.
Bästa Rysslandsfonderna
I nuläget är det svårt att säga något om det olika Rysslandsfondernas utveckling och hur de presterar. Här är några vanliga fonder som man kan titta på:
- Swedbank Robur Rysslandsfond
- East Capital Ryssland
- Danske Invest Russia A
- Carnegie Rysslandsfond