Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan är ej finansiell rådgivning och innehåller annonslänkar till Nordnet, Avanza, Savr & Lysa.

Omdöme Betterwealth

Även om fondrobotar har funnits ett par år så verkar inte marknaden helt mättad. Betterwealth är ett av alternativen som dykt upp och erbjuder automatiserat sparande med färdiga fondportföljer som anpassas efter dina val. Om det är bättre eller sämre återstår att se, men vi gillar vissa delar där Betterwealth försöker särskilja sig.

👋. Tips för dig som vill spara i fonder

SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!

Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.

I vårt omdöme går vi igenom hur Betterwealth funkar, hur avkastningen sett ut och vad du ska tänka på om du väljer att använda dig av deras tjänst.

Vad är Betterwealth

Minsta insättning1.000 kr / 50.000 kr beroende på vilken portfölj du vill ha
Total avgift0,3-0,94% per år
Typ av kontoISK (privatperson)
PrivatkontoJa
FöretagskontoNej
Typer av innehavEFT och indexfonder med aktiefonder, råvarufonder, fastighetsfonder och statsobligationer
Valmöjligheter– Hållbart urval
– Månadssparande
– Re-balansering

Hur fungerar Betterwealth

I korthet så erbjuder Betterwealth uppemot 28 olika portföljer som består av olika sammansättningar av fonder med fokus på antingen aktier eller räntor. Fondrobotdelen är att den hjälper till att göra urvalet av fonder och se till att sammansättningen hela tiden är i balansen med hur det är tänkt att fördelningen ska vara mellan aktiefonder och räntefonder.

När du öppnar ett konto på Betterwealth så skapas ett ISK konto som du kan investera via. Antingen så kan du själv direkt vilken typ av portfölj du vill ha eller så svarar du på några enkla frågor för att få en rekommendation på vad som passar dig. När du sedan valt portfölj så väljer du hur mycket du vill investera, både direkt eller via månadssparande.

Betterwealth tar sedan hand om allt kring köp av fonder, vilka fonder som ska ingå och om något ska ändras. Du kan enkelt följa avkastningen och justera ditt sparande så som du vill.

Varför ska man välja Betterwealth fondrobot

Att använda en fondrobot för att sköta sina investeringar är för många ett skönt beslut när man nybörjare och osäker på hur man bäst ska placera sina pengar. Man behöver investera mindre tid och kraft på att förstå hur marknaden fungerar och ta beslut själv. Alla fondrobotar bygger på liknande grundprinciper som innebär att man vill skapa en bred portfölj av olika fonder för att få en mer jämn avkastning.

Du kan få liknande avkastning och risk med ett par indexfonder, men tjänsten är oftast endast marginellt dyrare och då slipper du göra allt jobb så för många är det helt enkelt enklare att använda en fondrobot.

Låg avgift och bra omdöme

När det kommer till varför man ska välja just Betterwealth så är avgiften väldigt låg om man väljer deras standardalternativ med en statisk portfölj (vilket är samma som andra fondrobotar). Tittar man på kundomdömen har också BetterWealth väldigt nöjda kunder, där merparten uppskattar enkelheten.

Dynamisk portföljer och möjlighet att välja själv

En låg avgift är oftast att föredra när man jämför, men Betterwealth har även ett alternativ med en mer ”aktiv” fondrobot som har en högre avgift. En särskiljande del av tjänsten, men oklart om det gör stor skillnad än så länge. Du har iaf möjlighet att göra väldigt många val och anpassa efter hög och låg risk samt om du vill spara hållbart eller inte.

Vad är skillnaden mellan Betterwealth och Avanza Auto?

Till att börja med så erbjuder Betterwealth långt fler olika alternativ när det kommer till fondportföljer vilket gör att de kan anpassas bättre för just dig. Betterwealth erbjuder också ett dynamiskt alternativ som ska anpassa portföljen efter hur världsekonomin förändras. Det innebär att den ska vara mer som en aktiv förvaltning där den automatiskt justerar efter hur marknadsläget är.

Jämför man kostnaden för de billigaste alternativen ligger Avanza Auto även något högre än Betterwealth. Tittar man dock på de dyraste alternativet (Betterwealth Dynamisk) så är Betterwealth dyrare.

Vad är skillnaden mellan Betterwealth och andra sparrobotar?

Det tål att sägas att skillnaderna är väldigt små mellan de flesta andra fondrobotar och ger rätt liten skillnad. Det som oftast skiljer är avgiften och såklart exakt vilka fonder man investerar i. De flesta bygger dock på samma grundprinciper med att balansera aktier med räntor och hålla avgifterna låga.

Om den ena skulle vara bättre än den andra är dock svårt att riktigt säga, på samma sätt som att bedöma likvärdiga fonder. Det man har att gå på är historisk avkastning och avgiften, det mesta andra är mer känsla och gissningar.

Vad Betterwealth gör som skiljer sig enligt dem själva är att de har ett dynamiskt alternativ som gör att fondroboten anpassar portföljen mer efter andra parametrar än bara vad portföljen innehåller och hur balansen ska se ut. Exakt hur det går till framgår inte i detalj, och det återstår att se hur stor skillnad det gör över tid om man jämför med Lysa och Opti.

Exakt hur portföljsammansättningen ser ut skiljer sig något mellan olika fondrobotar. Vissa investerar nästintill enbart i aktier och räntor, men Betterwealth har också råvaror och alternativa investeringar som fastighetsfonder. Man investerar också framförallt i ETF:er, vilket är en börshandlad fond som gör att det är lättare och billigare att hantera.

Fördelar med Betterwealth

 • Enkelt att börja spara
  Det är enkelt att sätta igång, även för nybörjare

 • Låg avgift vid det billigaste alternativet
  Betterwealth har bland de lägsta avgifterna vid val av ett det billigaste alternativen.
 • Investerar brett och i mer än aktier och räntor
  Betterwealth investerar även i råvaror och, med deras dynamiska portfölj, även i andra typer av investeringar

 • Säkerhet med Insättningsgaranti och investerarskydd
  Betterwealth granskas av Finansinspektionen och omfattas av statliga skydd. De är också oberoende genom att inte få betalt av fondbolagen för sin rådgivning.

Nackdelar med Betterwealth

 • Inte möjligt att använda för företag
  I dagsläget erbjuder man endast privatpersoner att via ISK använda deras tjänst.
 • Det dyrare alternativet är nästan 1 % i avgift
  Väljer man det dyrare alternativet så närmar sig avgiften nästan 1 % vilket är högst bland alla fondrobotar.
 • Hög minsta insättning
  Medan flera konkurrenter erbjuder investering från någon hundralapp så vill Betterwealth ha minst 1.000 kr, och om du väljer den dynamiska portföljen minst 50.000 kr

Vad är avkastningen på Betterwealth

Tittar man historiskt på vad avkastningen på Betterwealth varit skiljer det väldigt mycket beroende på vilken portföljsammansättning man valt. Inte så konstigt med tanke på att en typ av portfölj har 5% aktiefonder och en annan 92%. BetterWealth har också bara funnits sedan tidigt 2019, så tittar man tillbaka längre än så är det simulerad avkastning utifrån hur deras fondrobot hade agerat.

Historisk avkastning 2019 till September 2021

Graf från Betterwealth.se. Jämförelse mellan portfölj med hög och låg aktiedel.

Om man istället tittar på vad Betterwealth ger för prognos för framtida avkastning är det intressant. Man gör den bedömningen utifrån olika utfall där sannolikt svaret kommer ligga någonstans mittemellan. Enligt den så skulle du om du investerar 50.000 kr idag på 10 års sikt, ha en portfölj värd 175.000 kr i det bästa utfallet och 58.000 kr i det sämsta.

Det förväntade resultatet skulle vara 107.000 kr vilket är mer än 100% avkastning. Detta är såklart ingen garanti, men mer en intressant fingervisning av vad ränta-på-ränta gör för att öka ens investeringar på sikt.

Prognos för framtida avkastning

Graf från Betterwealth

Vad investerar Betterwealth i?

Betterwealth investerar förenklat i 4 typer av fonder: aktiefonder, räntefonder, råvarufonder och alternativa fonder. Fokus ligger oavsett portfölj allltid på de två första, aktier och räntor. Vill du ha lägre risk får du överhängande del av räntor och vill du ha högre risk (och potentiell avkastning) så får du mer aktier.

Generellt kan man säga att BetterWealth har 28 olika portföljer som kommer användas för att optimera ditt sparande. Dels är det om du vill ha mer strategisk eller dynamisk portfölj, där den dynamiska kontinuerligt anpassar risken efter hur marknaden ändras. Den strategiska är tänkt att istället maximera din avkastning efter en förutbestämd risknivå.

Vad de lika alternativen sedan investerar i är relativt likt, även om den dynamiska använder sig av något fler antal fonder och att lägsta avgiften är högre. Det finns 14 typer av de båda alternativen, där hälften är hållbara alternativ som i övrigt delar fördelning i portföljen med ett liknande icke-hållbart alternativ.

Vad kostar Betterwealth och vilka avgifter har de?

Betterwealth skryter om att de inte har några dolda avgifter och att de bara tar 0,09% i förvaltningsavgift. Även om det stämmer, så tillkommer två typer av avgifter! Kanske en liten miss i kommunikationen, men det är inte ett jättepositivt första intryck att ljuga om att man är ärlig…

Så även om Betterwealth försöker få det att framstå som att det bara kostar så lite som 0,09%, så är den faktiska kostnaden minst 0,36% och kan som mest bli 0,94% beroende på vilken typ av portfölj du väljer. Den totala kostnaden för dig som kund består nämligen av 3 delar där förvaltningsavgiften är den som BetterWealth tar:

 • Förvaltningsavgift: 0,09-0,65 %
 • Fondavgift: 0,17-0,23 %
 • Transaktionskostnad: 0,05 %
 • Total kostnad: 0,31-0,94%

Betterwealth har en prisgaranti som innebär att de betalar mellanskillnaden om du hittar en billigare likvärdig fond än vad de använder. Det är fint, men i praktiken kommer de antagligen bli väldigt små skillnader om du ens försöker eftersom det endast är 6 månader retroaktivt och baserat på hur mycket du betalat i avgift.

Så mer än att det är något du får användning för i praktiken så visar det på vilket fokus Betterwealth har med att minimera fondavgifterna.

Kan företag använda Betterwealth

I dagsläget går det inte som företag att öppna ett konto hos Betterwealth. Om det beror på att de bara har ISK som kontotyp (vilket företag inte kan använda) eller om det finns någon annan begränsning låter vi vara osagt, men i dagsläget är det bara privatpersoner som kan bli kunder hos BetterWealth. Är man företagare och vill använda en fondrobot så är det möjligt med Lysa (reklamlänk) och Opti.

Är Betterwealth ISK?

Ja, Betterwealth använder sig av ISK för dina investeringar.

Betterwealth fondrobot

Även om fondrobotar har funnits ett par år så verkar inte marknaden helt mättad. Betterwealth är ett av alternativen som dykt upp och erbjuder automatiserat sparande med färdiga fondportföljer som anpassas efter dina val. Om det är bättre eller sämre återstår att se, men vi gillar vissa delar där Betterwealth försöker särskilja sig.

Produktvarumärke: Betterwealth

Produktpris: 0,3

Produkter i lager: InStock

Redaktörens betyg:
3.73

Lämna en kommentar