Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan är ej finansiell rådgivning och innehåller annonslänkar till Nordnet, Avanza, Savr & Lysa.

Månadsspara i fonder

Vill du spara långsiktigt i fonder så är månadssparande ett enkelt sätt att komma igång och bra för att slippa tänka på att tajma marknaden. Det finns några olika sätt att sätta upp ett smidigt månadssparande och saker som kan vara värt att tänka på.

👋. Tips för dig som vill spara i fonder

SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!

Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.

Hur man månadssparar i fonder

Det finns ett antal olika sätt att månadsspara i fonder på beroende på hur aktiv du själv vill vara, allt från en helautomatiserad fondrobot till att du själv månadssparar för egen hand. Här går vi igenom lite olika sätt att sätta upp ditt månadssparande på.

FONDROBOT
En fondrobot sparar automatiskt åt dig i olika fonder som passar ditt sparande.

AUTOGIRO
Du sätter upp ett autogiro och regler för när du köper specifika fonder.

MANUELLT
Du gör månadsinsättningar och bestämmer sedan själv vad och när du köper

🤖 Månadsspara med en fondrobot

De flesta som vill sätta upp ett automatiskt månadssparande gör det för att slippa behöva tänka på hur de investerar och lägga tid på att själv utvärdera olika investeringar. En fondrobot investerar automatiskt åt dig som privatperson eller företag i flera olika fonder och ser hela tiden till att du balanserar dina inköp så att du får en bra riskjusterad avkastning och jämn fördelning mellan olika typer av fonder.

Lysa är ett bra exempel på en fondrobot för dig som vill sätta upp ett månadssparande och även Avanza har en liknande tjänst som heter Avanza Auto.

💸 Sätta upp ett automatiskt månadssparande

Du kan enkelt sätt upp ett autogiro som gör att det dras en viss summa från ditt bankkonto varje månad och sätts in på ditt fondsparande. Därefter kan du sätta in automatiska regler för vilka fonder du vill köpa, för hur mycket och när i månaden köpet ska göras.

Låt säga att du väljer att det dras 1000 kr i månaden från ditt lönekonto som sätts in på Nordnet den 25:e varje månad. På Nordnet kan du sedan sätta upp en regel att den 28:e ska det alltid köpas en svensk indexfond och en amerikansk indexfond för 500 kr vardera. Sedan sköter det sig helt själv och du kan gå in och ändra efter hur du vill anpassa ditt sparande. Detta sätt passar väldigt bra om du vill fondspara till barn och barnbarn eller om du vill investera som företag relativt passivt.

💁‍♂️ Månadsspara aktivt i fonder

Om du inte vill helt automatisera ditt sparande så kan du såklart göra månadssparandet efter ditt eget huvud. Sätt in en viss summa som variera mellan månaderna efter hur mycket som är kvar kan vara en tanke, och sedan också köpa olika fonder beroende på vad du känner för.


Fördelar med att månadsspara i fonder

Att månadsspara har flera fördelar eftersom det hjälper dig komma igång och också undvika några vanliga nybörjarmisstag.

Enklaste sättet att börja investera i fonder

Till att börja med är månadssparande det enklaste sättet att komma igång med sitt sparande och är något som alla kan göra. Det spelar ingen roll om du sparar 100 kr eller 10.000 kr i månaden, så länge du sparar något så månadssparar du för framtiden.

Just fonder passar väldigt bra för månadssparande (om man jämför med aktier) eftersom man oftast inte har några kostnader när man köper. Du kan alltså göra mindre köp vid olika tidpunkter utan att du behöver betala extra kostnader.

Jämnare inköpspris med månadssparande

Det andra är att om du månadssparar så får du ett jämnare ingångspris, dvs. du undviker att köpa på toppen av en uppgång eftersom du sprider ut dina köp över längre tid.

I exemplet ovan ser vi hur kursen för en fond rört sig över ett år och så även inköpspriset. Det genomsnittliga priset blir i detta exempel under priset för 8 av 12 månader, vilket gör att man minskar risken att köpa på en topp och istället får ett jämnt inköpspris.

Om du precis bestämt dig för att börja investera i fonder och väljer att investera dina pengar på en gång så kommer du få ett visst pris på fonden. Det kan vara högt eller lågt, men ingen vet egentligen om det kommer bli billigare eller dyrare i framtiden. På sikt har börsen gått upp historiskt, men över kortare tidsperioder (1-10 år) är det ändå svårt att veta hur börsen står sig.

När du köper vid flera olika tillfällen så kommer du få ett jämnare inköpspris. Det är alltså inte det bästa inköpspriset utan det handlar om att undvika höga eller låga priser. Har du otur så kommer priset bara stiga, men om du har ”tur” så kommer det sjunka och du får ett bättre pris än om du investerat allt på en gång.

Lämna en kommentar