Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan är ej finansiell rådgivning och innehåller annonslänkar till Nordnet, Avanza, Savr & Lysa.

Kinafonder: Bästa fonderna för att investera i Kina

Kina har de senaste årtiondena utvecklats rejält och är numera den största ekonomin i världen med allt mer inflytande globalt. Med sin enorma befolkning har man en inhemsk marknad som har den största köpkraften i världen, men många företag är redan globala och utmanar europeiska och amerikanska jättar.

👋. Tips för dig som vill spara i fonder

SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!

Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.

Det enklaste sättet att ta del av utvecklingen och investera i den kinesiska ekonomin är genom att köpa kinafonder. Framförallt för att det kan vara svårt att som västerlänning få tillgång till vissa marknader och för att det är rejält mycket svårare att förstå och analysera kinesiska företag.

Här tar vi en närmare titt på olika fonder med exponering mot Kina som du kan köpa vi din svenska bank och reder ut vad man bör tänka på som investerare.

Bästa kinafonderna senaste 3 åren 2022

Som alltid när det gäller de bästa fonderna så beror det vilken tidsperiod man tittar på. För de senaste 3 åren så har Allianz China A haft en fenomenal avkastning med 175%.

2021 har varit ett väldigt stökigt år för den kinesiska marknaden med Evergrands kollaps, osäkerhet med restriktioner och lagar såväl som hårdare granskning av kinesiska företag från staten och investerare vilket också påverkat resultatet för många kinafonder.

Den fond som klarat sig bäst på listan under 2021 är Schroder ISF China som trots det lyckats med 17,4% i avkastning.

FondAvkastning 3 årAvkastning 2021
Allianz China A Shares AT USD175%12,50%
Schroder ISF China A A Acc USD136%17,40%
Allianz All China Equity AT USD106%−1,30%
Aberdeen S China A Share Eq A Acc USD97%6,30%
JPM China A (dist) USD92%−8,20%

Billigaste kinafonderna

När det gäller fonder med låg avgift så brukar man allt som oftast titta på indexfonder, men just när det gäller Kina så finns det dels inte så många vanliga indexfonder och det finns också anledningar att undvika dem. Vill du hitta riktigt billiga fonder bör du därför kolla efter ETF:er med inriktning på Kina.

Det är framförallt för att Kina har en större osäkerhet vad gäller redovisning och insyn i företagen, vilket gör att det är viktigare att undvika företag med osäkerhet och rykten kring sig och kan vara bättre med aktiva fonder.

Här hittar du ett antal ETF:er (börshandlade fonder, kan handlas likt aktier men består av flera innehav som en fond) som är det billigaste alternativet att få exponering mot Kina.

FondÅrlig avgift
Franklin FTSE China UCITS ETF0,19%
Lyxor MSCI China UCITS ETF – Acc0,29%
L&G ESG China CNY Bond UCITS ETF – (USD) Dist0,30%
Invesco MSCI China All Shares Stock Connect UCITS ETF Acc0,35%
iShares China CNY Bond UCITS ETF USD (Dist)0,35%

Mest populära kinafonderna

Ett annat sätt att hitta fonder är att titta efter vilka som är de mer populära kinafonderna. Här hittar vi två ETF:er medan övriga tre är vanliga aktiva fonder.

FondAntal ägare (Nordnet)
JPM China A (dist) USD3965
JPM Greater China A (dist) USD1802
iShares MSCI China UCITS ETF USD (Acc)1801
Xtrackers MSCI China UCITS ETF 1C1793
Fidelity China Focus A-Dis-USD1044

Vad är en kinafond

En Kinafond är en fond med fokus på kinesiska företag och marknaden. Kina är en väldigt mycket svårare marknad att investera i både för att det är svårt att förstå och analysera, men också eftersom det kan vara begränsat vad man som svensk investerar kan köpa. Det är en av anledningarna till att många köper kinafonder istället för att själva investera direkt i kinesiska aktier.

Varför man ska köpa kinafonder

Som en snabbväxande ekonomi med en uppsjö av teknikföretag finns det mängder av investeringsmöjligheter. Just Kinafonder ger en ett enkelt sätt att få tillgång till den kinesiska marknaden utan att själv behöva analysera och förstå detaljerna för hur den skiljer sig

  • En av världens största ekonomier med hög tillväxt och många gånger låg värdering
  • Enklare att få exponering med fonder än att köpa aktier som individuell investerare
  • Svårt att analysera kinesiska företag och hitta information själv
  • Bättre diversifiering genom fonder än att köpa enskilda bolag
  • Billigare att köpa fonder än växlingskurs och courtage för kinesiska aktier

Risker med att investera i Kinafonder

Att investera i Kina ÄR en större risk jämfört med att investera i Sverige eller amerikanska fonder. Landet har vuxit enormt senaste årtionden, men många delar inom reglering och granskning har inte helt följt med. Det kommunistiska partiet har också en väldigt stor del och kan fatta beslut väldigt plötsligt som kan ändra förutsättningarna för kinesiska företag.

  • Politisk risk i Kina.
    Kina har en allt starkare position internationellt och politiken är alltid en del av kinesiska företags vardag. Handelskrig, tullar och snabba regleringar händer ständigt och det kan ske stora ändringar i hur investerare ser på kinesiska företag vilket påverkar priset.

  • Insyn i kinesiska företag
    Kina har inte alls samma krav på företags redovisning och det är vanligt med felaktigheter och komplexa upplägg som gör det svårt att veta vad som stämmer. Kinesiska företag är också mer hemlighetsfulla kring sina planer och har inte samma öppenhet mot investerare som vill försöka förstå företagen.

Vad kinafonder investerar i

Kinafonder investerar allt som oftast enbart i Kina, men Taiwan och Hongkong kan också ingå. Många gånger är nämligen kinesiska företag dubbelnoterade eller bara tillgängliga för icke-kineser att köpa på den kinesiska aktiemarknaden. Vissa kinesiska aktier finns också dubbelnoterade i USA.

Teknik är antagligen det som kina framförallt är känt för, men i kinesiska fonder hittar man såväl finans och bankföretag, kommunikation, energi, sjukvård och försäkringsbranschen. Här är några av de vanligaste innehaven som man hittar i Kinafonder:

  • Alibaba
  • Tencent
  • Huawei
  • Baidu
  • Lenovo
  • Bank of China
  • Petro China
  • China Mobile
  • Taiwan Semiconductor Manufacturing
  • NetEase
  • JD.com

Lämna en kommentar