SAVR är en av få aktörer som dykt upp senaste åren för att utmana den rådande fondmarknaden. Genom att ha en annorlunda affärsmodell där man ger tillbaka sin fondkommission till sina kunder så kan man minska kostnaderna för fonder med upp till 60%.
👋. Tips för dig som vill spara i fonder
SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!
Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.
Investerar du i aktiva fonder så är SAVR definitivt en tjänst du bör använda, medan om du bara investerar i indexfonder inte har så mycket fördel. I vårt omdöme går vi igenom i mer detalj hur SAVR fungerar och tittar på om det passar just dig.
Sammanfattningsvis kan man säga att SAVR är en no-brainer att använda för alla som äger fonder som inte är indexfonder med låga avgifter.
Fördelar
- Bra mycket billigare med fondrabatten
- Tillgång till många fonder du intet hittar på andra banker
- Bra om du vill ha aktiva fonder såsom TIN Ny Teknik
- ISK konto och möjlighet att göra insättningar med Swish
Nackdelar
- Framförallt bra för aktiva fonder, handlar du bara indexfonder gör det liten skillnad
- Växlingsavgifter för utländska fonder
- Långsamma handelstider i vissa fall
- Inte tillgång till vissa bankers egna fonder (ex. Avanza Zero och Nordnets indexfonder)
Det finns även viss kritik mot att en flytt av fonder till SAVR kan ta längre tid än förväntat.
Vad är SAVR och hur fungerar det
SAVR är kortfattat en tjänst för att köpa och sälja fonder till en billigare avgift än hos din vanliga bank. Vad som gör SAVR speciellt är nämligen att man ger tillbaka provisionen som en fondmäklare får från respektive fond till sina kunder. Det gör att man kan ge rabatt på fondavgiften och erbjuda ett billigare sparande i fonder. När du köper fonder hos din vanliga bank får dem nämligen betalt av fonden för att du köper och äger den.
Istället för att tjäna pengar på att erbjuda de dyraste fonderna (vilket många banker gör) så betalar du en årlig avgift på 0,09% oavsett vad du köper. SAVR kan då vara mer neutrala till vad du köper och istället skapa de bästa möjliga förutsättningarna för dig som kund att tjäna pengar på dina fonder.
Exempel på några olika populära fonder och deras rabatt:
Fond | Ordinarie avgift | Avgift hos SAVR | Rabatt |
TIN Ny Teknik | 1,60% | 1,08% | 32% billigare |
Spiltan Aktiefond Småland | 1,63% | 0,97% | 40% billigare |
Swedbank Robur Ny Teknik A | 1,44% | 1,12% | 22% billigare |
Enter Småbolagsfond | 1,73% | 1,22% | 30% billigare |
AUAG Silver Bullet A | 1,49% | 0,88% | 41% billigare |
SEB Korträntefond SEK | 0,27% | 0,26% | 4% billigare |
Vanguard 500 Stock Index | 0,2% | 0,2% | 0% billigare |
Som du ser kan du få runt 20-40% billigare avgifter på flertalet populära fonder. De två fonder i botten är med för att illustrera skillnaden mellan fonder som har en högre avgift är de som lönar sig mest. Den ena (SEB Korträntefond SEK) är en räntefond vilket sällan har hög avgifter eller avkastning. Det är då svårt att ge en hög kickback till fondförmedlaren så SAVR kan inte ge särskilt mycket rabatt.
Detsamma gäller Vanguards fonder som är en indexfond med låga avgifter. Indexfonder har oftast låga avgifter eftersom de är passiva och därför kan SAVR inte heller ge särskilt mycket rabatt. Just Vanguard är dock en intressant fond eftersom den är väldigt populär bland amerikanska småsparare, men inte är lika lätt att köpa i Sverige. Så med SAVR får du även möjlighet att köpa fonder du inte kan få på din vanliga bank.
Hur mycket kan man spara med SAVR
Hur mycket du kan spara beror ett antal saker. Vilka typer av fonder du äger (vilket påverkar rabatten), hur mycket pengar du tänkt investera och sedan hur lång tid du sparar. SAVR har ett verktyg för att lättare jämföra hur avgiften påverkas i mer detalj (reklamlänk).

Om vi tittar på vad rabatten på fondavgiften är för de olika fonderna så varierar den från 0-60% jämfört med den ordinarie avgiften som du får utanför SAVR. Det vanligaste är dock snarare 30-40% billigare om vi rensar bort de mest extrema rabatterna och också fonder som knappt har någon avgift (räntefonder och indexfonder).
Så om vi tänker att du investerar i ett par genomsnittliga fonder på SAVR så sparar du in 30-40% på avgiften, vilket innebär att en avgift på 1,4% istället blir runt 0,9%. SAVRs plattformsavgift på 0,09% är inräknad i SAVRs jämförelse av avgift så den ”direkta” rabatten på själva förvaltningsavgiften är något högre.
Hur mycket du kommer spara och över hur lång tid beror ju helt på dina egna förutsättningar, men att få flera tusen extra bara av att använda en billigare tjänst känns som en no-brainer oavsett.

Kan man lita på SAVR, är det säkert?
SAVR är som alla andra finansiella tjänster reglerade av Finansinspektionen vilket gör att de granskar och ser till att SAVR uppfyller alla krav på hur de hanterar dina pengar. Det ger dig också en hel del skydd om något skulle hända.
Dels gäller insättningsgarantin som omfattar 1.050.000 kr på den bank eller institut där du har dina pengar om de går i konkurs. Dina tillgångar är alltid separerade från SAVRs, vilket gör att ingen annan kan göra anspråk på dem eller användas av i andra syften än vad du använder dem till.
Slutligen finns också ett investerarsparskydd som garanterar upp till 250.000 kr om SAVR skulle gå i konkurs och det av någon anledning inte går att få ut dina pengar. Skillnaden mellan investerarsparskydd och insättningsgaranti är att insättningsgarantin innefattar dina pengar medan investerarsparskyddet är för värdepapper.
SAVR använder också BankID för att säkerställa att det verkligen är du som loggar in och köper fonder. Det minskar risken för ID stöld och ökar skyddet mot hackare eller andra attacker som en fondplattform kan utsälttas för.
- Godkänd och regleras av Finansinspektion
- Insättningsgaranti garanterar upp till 1.050.000 kr
- Dina tillgångar hanteras alltid separerat från SAVRs
- Investerarskyddet ger upp till 250.000 kr
- Säker inloggning med BankID
Varför ska man använda SAVR?
Om du i dagsläget har en del av din fondportfölj i aktiva fonder med relativ hög avgift så borde du gå in och jämföra med hur mycket du skulle spara på att använda SAVR. Du måste såklart inte flytta över alla dina fonder, utan kan fortfarande ha kvar de som antingen har låg avgift (såsom indexfonder och räntefonder) eller inte finns i SAVRs utbud på din nuvarande bank. Har du exempelvis en fondportfölj med 5 indexfonder och 2 aktiva fonder så kan du välja att bara flytta över de 2 aktiva fonderna.
Om du inte äger några aktiva fonder och inte tänkt göra det i framtiden så finns det mindre att tjäna på att använda SAVR. Du kan såklart använda det för att få tillgång till fler fonder än vad din nuvarande bank har och då också få en lägre avgift även på dem, men det ger inte lika stor fördel i dagsläget. Om du exempelvis är kund hos Nordnet eller Avanza och bara använder deras indexfonder med gratis eller väldigt låga avgifter så kan du lika gärna stanna kvar där.
Hur funkar det att flytta till SAVR
Att flytta sin fondportfölj är enkelt och SAVR gäller till med processen. Har du dina fonder på ett ISK kommer du inte behöva betala någon skatt eftersom det inte sker någon försäljning när flytten sker. Exakt hur lång tid det tar beror på banken du flyttar från och vilka fonder du äger i dagsläget.
SAVR har fått kritik från en del kunder att flytten många gånger tagit 1-2 månader vilket känns överdrivet länge när man är van vid att allt sker på en bankdag eller två. För de allra flesta ska dock flytten gå på några veckor, men det beror som sagt på vad för innehav du har och även hur din bank agerar i flytten. För att underlätta så kan du sälja av dina fonder innan du gör flytten så kan du vara säker på att det inte blir några problem med själva fonderna. Baksidan är såklart att du under en viss tid inte äger fonderna som kan ändras i värde.
Om man flyttar enbart kontanter på AVA-ISK till SAVR-ISK fungerar det?
Du säljer fond på AVA och får cash, och flyttar sedan enbart kontanterna till ett annat ISK i SAVR och där köper samma fond som tidigare såldes i AVA.
Då skulle hela flytten vara gjord på några dagar?
Det brukar underlätta att bara flytta kontanter eftersom det då inte kan uppstå problem med olika fondutbud, men hur lång tid det tar beror på banken och deras support (alltså både Avanza och SAVR).
Tips inför en flytt (om du inte säljer av alla innehav så du bara flyttar kontanter) är att kolla så att dina fonder på Avanza även finns på SAVR. Då undviker du de vanligaste problemen med en flytt och du slipper ligga utanför marknaden om det drar ut på tiden.
Jag skulle börja med att kontakta SAVR här och använda deras flyttfunktion.
Lycka till!