Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan är ej finansiell rådgivning och innehåller annonslänkar till Nordnet, Avanza, Savr & Lysa.

Flytta fonder från en bank till en annan

Att flytta sitt sparande från en bank till en annan är ganska vanligt och relativt lätt att göra. Det finns dock några saker man ska fundera på och ha koll på innan man genomför flytten.

👋. Tips för dig som vill spara i fonder

SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!

Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.

Här går vi igenom hur det fungerar att flytta fonder mellan olika konton, vilka avgifter bankerna tar och hur lång tid det vanligen tar.

Hur det funkar att flytta sina fonder

Det är inga problem att flytta sina fonder från en bank till en annan om du ex. vill samla ditt sparande eller få lägre avgifter. Vanligtvis är det gratis och tar 1-2 veckor beroende på mellan vilka banker du flyttar och vilka fonder det gäller. Du kan många gånger också välja att flytta delar av ett sparande, alltså vissa fonder, om du vill dela upp ditt sparande på något sätt men det är oftast lite krångligare.

Det som kan vara problem är om din nya bank inte har vissa av dina fonder i sitt fondutbud. Du kanske äger några av bankens exklusiva fonder som bara går att äga om man är kund (ex. Avanza Zero). Isf är det lättast att sälja fonden innan du genomför flytten. Om du inte säljer dem kan flytten ibland inte gå att genomföra, ta längre tid eller att de fonderna tvångssäljs.

Flytta fonder mellan olika kontotyper

Exakt vad som gäller och hur du påverkas beror också på vad för typ av sparande du har dina fonder i. Här är några av de vanligaste fallen som gäller oavsett om du flyttar mellan banker eller inom samma bank men olika konton.

Flytta fonder i kapitalförsäkring

En kapitalförsäkring är bunden till det specifika försäkringsbolaget/banken, vilket gör det svårt att flytta. Det du istället får göra om du vill flytta dina fonder som du har i en KF är istället att själv sälja fonderna och sedan flytta pengarna till din nya bank.

Flytta fonder från fondkonto till fondkonto

Ett fondkonto (ibland även kallat VP eller depå) är oftast det lättaste och inga banker har vad vi sett några problem med den typen av flytt.

Flytta fonder från ISK till ISK

Att flytta fonder från ett investeringssparkonto på en bank till en annan är oftast inga problem så länge du väljer att flytta hela ditt konto, dvs. alla fonder flyttas.

Om du flyttar bara vissa fonder så kan det tillkomma avgifter och exempelvis Nordea, Handelsbanken och SAVR har begränsningar i att flytta hela ISK från dem. Det innebär att fonderna istället säljs och pengarna skickas över till din nya bank.

Flytta fonder från fondkonto till ISK

Om du vill ändra kontotyp i samband med din flytt av fonder så kommer det räknas som en försäljning och sedan insättning på det nya kontot. Har du ett fondkonto kommer du alltså bli skatteskyldig om du gjort vinst på dina fonder eftersom det är 30% skatt på fondkonton medan ISK beskattas på det totala innehavets värde.

Flytta fonder från ISK till fondkonto

Om du väljer att flytta från ett ISK till ett fondkonto så är det inte samma skatteeffekt som i föregående exempel. Ett ISK har ju ingen vinstskatt eller uttagsskatt, så även om det blir en försäljning av dina fonder vid flytten så kommer skatten inte påverkas.

Det kan dock fortfarande innebära begränsningar i hur banken hanterar flytten.

Hur gör man för att flytta sina fonder

De flesta banker är mer än villiga att hjälpa till att flytta dina fonder till sig och har därför specifika tjänster där du får hjälp att genomföra flytten. Det lättaste sättet att flytta dina fonder är alltså att kontakta den nya banken som du ska flytta till för att få hjälp direkt.

Det du behöver göra är vanligtvis att först öppna ett konto för ditt sparande och sedan fylla i en ansökan hos den nya banken om flytten. Du kan vanligtvis göra allt detta digital och bekräfta med Bank-ID. Banken tar sedan över och genomför själva flytten utan att du behöver göra något.

Vad kostar det att flytta fonder

Exakt vilka villkor för kostnader som gäller för din flytt beror på vilken bank du flyttar från eftersom de själv kan sätta upp priserna för vanliga fonder. Oftast är det dock inga avgifter när du flyttar vanliga fonder från en bank till en annan men det beror som sagt på ditt sparande.

Gäller det flytt av pensionsfonder så har du sedan 1 april 2021 en flytträtt med en maximal kostnad på 600 kr per pensionsförsäkring.

Sparar du i ett ISK och det inte gäller pensionsförsäkring så är detta de senaste uppgifterna vi hittat från de största bankerna i Sverige.

BankPris för flytt
AvanzaGratis
NordnetMinst 49 kr och max 490 kr
SwedbankSvenska fonder: Gratis
Utländska fonder: Kontakta banken för prisuppgift
NordeaGratis
SEBIngen info
HandelsbankenGratis
Danske bankGratis
LänsförsäkringarGratis

Hur lång tid det tar att flytta fonder

Hur lång tid det tar att flytta dina fonder beror väldigt mycket på mellan vilka banker du flyttar, hur ditt sparande är uppsatt och vilka fonder du äger. Det tar oftast, enligt bankerna själva, mer än 1-2 veckor men det finns flera exempel där det tagit rätt mycket mer tid.

Det du ska tänka på är att under tiden som dina fonder flyttas så kommer du inte komma åt dem och inte kan köpa eller sälja dem. Har du alltså tänkt göra några förändringar så bör du alltså göra det själv innan själva flytten påbörjas.

Vad är fördelen med att flytta fonder?

Anledningen till att flytta sina fonder är väldigt olika och kan vara allt från att få bättre koll genom att samla sitt sparande eller pension på ett ställe, att få lägre avgifter än på sin nuvarande bank eller att man vill få större fondutbud.

Varför just du vill flytta är med andra ord väldigt personligt och också därför det är lite olika vad som är viktigt och du bör tänka på. Det lättaste är att börja med att kontrollera med din nya bank om de kan hjälpa dig att genomföra flytten och de kan då också säkerställa att det blir rätt.

Lämna en kommentar