Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan är ej finansiell rådgivning och innehåller annonslänkar till Nordnet, Avanza, Savr & Lysa.

Fonder eller aktier: Hitta vad som passar dig

Det är inte helt lätt att bestämma sig för och välja mellan aktier och fonder. Om du är osäker på skillnaderna och vill få bättre grepp om hur du ska bestämma dig är det här guiden för dig. Du kanske i slutändan kommer fram till att du inte ens behöver välja mellan aktier och fonder utan har båda två.

👋. Tips för dig som vill spara i fonder

SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!

Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.

Skillnaden mellan aktier och fonder

När man äger en aktie så äger man en del av ett bolag. Aktien är beviset på att du är aktieägare och ger dig rätt att delta och rösta vid bolagets årsstämma och ta del av bolagets ev. utdelning. Ett bolag kan ha tio eller tio miljoner aktier, så hur stor del du äger beror på hur många aktier som finns totalt, men det räcker med en för att du ska vara aktieägare.

En fond är istället en typ av värdepapper som gör det lätt att investera i olika typer av tillgångar. När du köper en fond så köper du andelar i fonden istället för att köpa innehaven som finns i fonden. Du äger alltså inte själva värdepapperna själv, utan din andel i fonden.

En fond drivs av ett fondbolag som har en fondförvaltare som ansvarar för vad fonden investerar i och sköter innehaven. En fond kan investera i allt möjligt, men det vanligaste är aktier, räntor eller råvaror. Den kan också ha en viss inriktning mot en viss bransch eller marknad, exempelvis teknikföretag eller USA.

Det här är fonder

 • Du äger en fondandel, fonden äger flera olika företag eller tillgångar
 • Du betalar en avgift till fonden för att de ska förvalta den
 • Ingen utdelning (vanligtvis)
 • Ej rösträtt vid bolagsstämma
 • Lätt att investera i speciella marknader eller tillgångar

Det här är aktier

 • Du äger en del av ett företag
 • Ingen avgift för att äga
 • Utdelning från vissa aktier
 • Rösträtt vid bolagsstämman
 • Större ändring i värde (priset går upp och ned) om du bara äger en

Oavsett vad du väljer så fungerar skatten på fonder och aktier samma sätt i de flesta fallen, vilket mer beror på hur du äger dina värdepapper (exempelvis genom ett investeringssparkonto).

Varför du ska välja fonder

Fonder är antagligen det smidigaste sättet att komma igång med att investera. Du får enkelt en portfölj med många olika typer tillgångar till en låg kostnad. Om du inte har intresse för börsen och ekonomi, vill slippa ta massa beslut och ta ett första steg med ett månadssparande så passar fonder bättre än aktier.

Anledningar till att köpa fonder istället för aktier:

 • Du vill ha lägre risk
 • Du är inte särskilt intresserad av ekonomi
 • Du vill inte behöva ta alla beslut
 • Du vill månadsspara smidigt
 • Du vill investera mot en viss bransch eller marknad

1. Du vill ha lägre risk

Fonder innebär inte att du automatiskt får lägre risk och aldrig några garantier att du kommer tjäna pengar. De flesta fonder investerar dock i ett antal olika tillgångar vilket minskar risken jämfört med att äga några fåtal aktier. Fonder investerar också i andra tillgångar än bara aktier, så du kan också investerar i räntor vilket anses vara mycket lägre risknivå.

2. Du är inte särskilt intresserad av ekonomi

Det är helt okej att inte vara intresserad av ekonomi eller vilja sätta sig in allt som har med investeringar att göra. Om du investerar i fonder så behöver du inte lägga lika mycket tid på att förstå vad du ska köpa. Du kan till och med skaffa en fondrobot som hjälper dig att skapa en bra portfölj med olika fonder.

3. Du vill inte ta besluten själv

När det handlar om dina pengar så kan det vara jobbigt att behöva ta stora beslut själv. Att investera i fonder gör att mycket av jobbet görs av fondförvaltaren och du behöver bara bestämma vilka fonder du vill ha.

4. Du vill månadsspara smidigt

Om du månadssparar för framtiden så funkar fonder väldigt bra. Om man jämför med att köpa aktier så kan du enklare köpa fonder än att investera i flera olika aktier när det är mindre belopp. Fonder passar med andra ord bra om du vill spara till barn.

5. Du vill investera mot en viss bransch eller marknad

Även personer som investerar i aktier kan ibland ha fördel av att köpa fonder. Vissa marknader kan exempelvis vara svåra och dyra att handla på, såsom Kinafonder. Vill du exempelvis få exponeringen mot Indien så är det svårt att köpa aktier, men en Indienfond finns det flera att välja mellan. Samma sak om man vill köpa guld eller få exponering mot en annan råvara. Det finns en fond för det mesta.

Varför du ska välja aktier

Aktier kan vara både spännande och kul om man intresserad och vill lägga tiden på sina investeringar. Det är ett sätt att lära sig mer och förhoppningsvis också öka sina avkastning. Du har själv möjlighet att välja exakt vad du investerar i och kan få utdelningar som hjälper dig att bygga vidare på din investering.

Anledningar till att köpa aktier istället för fonder:

 • Du vill ha möjlighet att få högre avkastning
 • Du vill äga specifika bolag och få aktieutdelningar
 • Du vill ha mer inflytande i vad du investerar i
 • Du har inga problem med att ha ta mer risk
 • Du tycker det är kul med börsen och vill lägga tid på det

1. Du vill ha möjlighet att få högre avkastning

Fonder kan såklart också ge hög avkastning, men aktier har i teorin högre kapacitet. Har man ett mindre urval med aktier som går bra så kommer det slå en bred aktiefond som många gånger går relativt nära index över tid. Det är såklart inte lätt, men möjligheten finns.

2. Du vill äga specifika bolag och få aktieutdelningar

En fond köper ett antal aktier och du kan inte själv styra vilka utan bara välja en annan fond. Du kanske gillar Tesla eller Apple och vill absolut äga aktier i just dem företagen. Då är det inte lika kul att äga en fond som till 3% äger företagen du gillar. Vissa aktier ger dig också utdelning, du får alltså pengar som företaget inte känner att de behöver. Återinvesterar du dem så bygger du snabbare på och skapar en pengamaskin.

3. Du vill ha mer inflytande i vad du investerar i

Att investera i aktier innebär mer ansvar och man bestämmer till 100% vad man investerar i. Går något fel så är det bara du som har ansvaret, men om det går rätt får du all ära. Förutom att kunna bestämma själv var dina pengar hamnar så kan du också välja en mer specifik inriktning på dina investeringar. Du kanske vill ha maximalt med utdelning, investera i väldigt specifika bolag eller gillar att utmana dig själv och jämföra dig med andra.

4. Du har inga problem med att ha ta mer risk

Att själv investera är för många förknippat med högre risk. Du kommer säkerligen göra ett par misstag som kostar dig pengar, men för vissa är det en del av spelet och möjligheten att få en högre avkastning överspeglar det. Det är inte heller så att fonder är riskfritt, men där finns ändå ofta en upplevd trygghet av att någon professionell fattar besluten.

5. Du tycker det är kul med börsen och vill lägga tid på det

Börsen kan tro det eller inte vara kul! Om man är intresserad av en vissa bransch eller bara ekonomi och företagande i allmänhet så kan det vara givande att följa hur olika företag utvecklas och försöka sig på att analysera specifika aktier. Det är kanske inte något för alla men det är inte heller så tråkigt som många verkar tro.

Bäst av aktier och fonder

Vad som är bäst av aktier och fonder är svårt att säga. Du kan tjäna mest pengar på aktier, så avkastningsmässigt att jämföra enskilda aktier med fonder så kommer du alltid hitta bättre aktier. Det svåra är ju att hitta de aktier som kommer gå bra i framtiden, vilket är hur risken kommer in. För om du jämför en fond med att du själv ska hitta 30 aktier som tillsammans går bättre är det svårare.

När börsen går ned, vilket den kommer göra även i framtiden, så är det också en fråga hur aktier står sig mot fonder. Om du bara har indexfonder kommer de följa med som indexet det följer, men om du valt några enskilda aktier så kan det lika gärna gå ned mer.

Kombinera aktier och fonder

Det finns inget som säger att du måste välja mellan aktier och fonder utan du kan lika gärna kombinera dem. Köpa fonder som en bas i portföljen och ha aktier som en krydda är exempelvis inte helt ovanligt. Du kan också köpa fonder som ett komplement när du vill investera i marknader där du inte kan köpa aktier särskilt enkelt, såsom en Rysslandsfond eller Kinafond, eller vill investera i något specifikt, såsom råvaror genom en råvarufond.

Många börjar också med fonder för att komma igång men går senare över till aktier när de känner sig varma i kläderna. Hur du väljer att göra är upp till dig och du måste som sagt inte välja utan kan kombinera alternativen.

Tips när du ska välja mellan fonder och aktier

Fundera på vad som är viktigt för just dig. Vill du lägga lite tid och slippa fatta massa beslut kring dina investeringar? Eller vill du ta lite mer risk, lära dig om bolag och själv ta beslut? Oavsett vad du känner är rätt för dig så kan du alltid ändra dig senare och kombinera det som du vill.

Lämna en kommentar