Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan är ej finansiell rådgivning och innehåller annonslänkar till Nordnet, Avanza, Savr & Lysa.

Kryptofonder: Fonder som investerar i krypto och blockchain

Kryptovalutor och blockchain har varit så omtalat senaste åren att man inte kan ha missat det. Med den stigande populariteten så har också fler och fler möjligheter att investera dykt upp och numera finns både certifikat och aktier i företag som verkar inom branschen att köpa. Kryptofonder är nästa steg i att krypto blir en allt mer accepterad investering och för många ett lättare sätt att få exponering.

👋. Tips för dig som vill spara i fonder

SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!

Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.

Vi går i denna guide igenom de olika typerna av krypto- och blockchainfonder som finns på marknaden, vad man ska tänka på när man handlar med dem och vilka som är de populära och mest framgångsrika kryptofonderna.

Risker med att köpa krypto & blockchain tillgångar

Det man verkligen ska tänka på när det kommer till krypto är att det fortfarande är en väldigt osäker placering med hög volatilitet, så man bör verkligen vara medveten om vilka risker man tar, vara införstådd med att det aldrig finns några garantier på avkastning och att du kan förlora pengar på att investera i kryptovalutor såväl som kryptofonder.

Att handla med CFD-certifikat innebär extra hög risk. 75% av de som handlar med CFDs förlorar pengar.

5 kryptofonder som du kan köpa

Det vanligaste när det kommer till kryptofonder är alltså att de investerar i bolag som sysslar med kryptovalutor eller blockchainteknik på olika sätt. Här är 5 olika fonder som investerar i krypto på olika sätt, varav en är svensk. Några av dessa är EFT:er som du kan läsa mer om längre ned.

FondUtveckling 2021Avgift
Capital Link NextGen Protocol ETF16,90 %0 %
First Trust Indxx Innovative Transaction & Process ETF14,90 %0 %
Siren Nasdaq NexGen Economy ETF6,30 %0 %
Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF26,9 %0,65 %
Go Blockchain Fund A0,5 %1,40 %

Capital Link NextGen Protocol ETF (KOIN)

Fond som har sina huvudsakliga investeringar inom finans och teknik med avseende på blockchain. Nvidia, Microsoft, Amazon är några av de större välkända innehaven. Läs mer

Siren Nasdaq NexGen Economy ETF (BLCN)

Liknande fond som ovan nämnda med ännu mer fokus på finans med innehav som Coinbase och Square såväl som teknik i form av Huobi Technology & Fujitsu. Läs mer

First Trust Indxx Innovative Transaction & Process ETF (LEGR)

Återigen liknande innehav i denna amerikanska ETF där mer fokus trots det är på Europa än många andra liknande kryptofonder. Läs mer

Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF

En tysk fond som investerar globalt med avseende på bolag som sysslar med blockchain, kryptovalutor eller andra teknikföretag som bidrar till branschen. Läs mer

Go Blockchain Fund A

När det kommer till svenska fonder så finns det faktiskt numera en fond som fokuserar på Blockchain. Den heter Go Blockchain Fund A och finns exempelvis på SAVR. Bland innehaven märks Marathon Technologies, Riot Blockchain, Hive Blockchain Technologies såväl som mer välkända teknikföretag i form av Google och Nvidia.

Vad är en kryptofond

Om vi pratar om råvarufonder eller räntefonder så är det ganska tydligt att de investerar i råvaror och räntor. På samma sätt investerar kryptofonder i krypto, men här kan det vara lite skillnad exakt vad man läser in i begreppet kryptofonder.

Dels kan det vara fonder som endast handlar med och investerar i kryptovalutor, fonder som investerar i kryptobolag eller fonder som investerar inom kryptosfären i ex. företag som sysslar med blockchain på andra vis. Många kan också vara en blandning av de olika sätten, men vanligast är antagligen att de är en fond som investerar i krypto generellt i en mer bredd omfattning.

På samma vis som det finns många typer av råvaror som en råvarufond kan investera i, så kan en kryptofond också investera i mängder med olika typer av kryptovalutor eller bara en. En bitcoinfond skulle exempelvis kunna finnas, som bara köper och säljer bitcoin. Det skulle kunna vara en indexfond som följer de mest populära kryptovalutorna, eller bara investerar i nya kryptovalutor.

Olika sätt att investera i kryptofonder

Då kryptovalutor inte regleras av någon myndighet kan traditionella fonder oftast inte heller investera i dem. Det gör att det vanligaste sättet att investera är genom ETF:er eller CFD:er. Det går också att snarare köpa fonder med fokus på kryptomarknaden via aktier i företag som har krypto eller blockchain som fokus.

Att köpa en ETF kan man likställa med att handla någon typ av indexfond som helt enkelt äger olika kryptovalutor enligt en förutbestämd fördelning. Det finns inte särskilt många svenska kryptofokuserade fonder så vanligtvis så köper man amerikanska eller fonder från andra länder. Det sker antingen genom att man köper något som kallas CFD eller ETF.

Förklaring av ETF och CFD

  • EFT (Exchange Traded Fund) är i korthet en börshandlad fond som kan handlas precis som en aktie i realtid, till skillnad mot en vanlig fond som handlas max en gång. En ETF följer en underliggande tillgång, såsom en kryptovaluta, råvara eller index, och är oftast billigare än en vanlig fond eftersom den är passiv.

    Med en ETF kan du i många fall på köpa för att du tror att den ska öka i värde (Kallat Lång eller Bull) eller minska i värde (kallat Kort eller Bear). Du kan även köpa med hävstång som ger dig 2 eller 3 gånger så mycket mer när den underliggande tillgången ändras i värde, men det ökar också risken för att förlora pengar.
  • CFD (Contracts For Difference) är en typ av derivatprodukt som du kan köpa för att tjäna pengar på uppgång eller nedgång på en typ av tillgång. En viktigt skillnad mot vanliga fonder och ETF:er är att du inte äger den underliggande tillgången när du köper CFD:er. En CFD handlas inte heller över en börs som står för viss stabilitet, utan handlas direkt från utgivaren. Det ger dock ett större utbud och flexibilitet i vad du kan investera i.

Var du kan köpa kryptofonder

Var du kan handla kryptofonder beror väldigt mycket på vad du är ute efter. Ett sätt att se på det är att köpa CFD:er på ex. eToro som följer ett visst antal av olika kryptovalutor. De har ex. en fond som kallas Napoleon X somo är sammansatt av ett antal olika kryptovalutor såsom Bitcoin, Litecoin, Ether, Ripple, EOS. På eToro kan du också istället för en fond använda dig av ”CopyPortfolios” vilket kopierar andra människors portföljer och handlar som dem.

Köper du ETF:er så har Nordnet ett väldigt bra utbud, och alla de fonder vi listar ovan finns att köpa där. Om du önskar köpa Dogecoin eller mer exotiska kryptovalutor görs detta bästa via en separat handelsplattform där du har tillgång till alla olika typer av kryptovalutor.

Kryptobolag och blockchain aktier

Om du tycker att vissa kryptofonder inte riktigt passar dig så kan du såklart också investera direkt i företag som på ett eller annat sätt har exponering mot kryptovalutor genom att köpa aktier i de företagen.

Dels finns det företag som direkt sysslar med olika typer av kryptovalutatjänster såsom mining, finansiella tjänster eller på andra sätt arbetar med kryptovalutor. Exempel på svenska aktier är Goobit Group, Safello och Quickbit.

Det andra är företag som kanske inte direkt sysslar med kryptovalutor men istället tillhandahåller verktygen för att möjliggöra tekniken. Det kan vara tillverkare av grafikkorten som krävs, processorer som används eller andra teknikbolag. Exempel på det är Nvidia, Intel, ASML.

Ett tredje alternativ att titta efter är företag som satsar på tjänster och produkter som bygger på blockchaintekniken eller använder kryptovaluta i sina lösningar. Bland annat finns ett nytt fenomen med kryptokort som du kan läsa mer om hos bästkreditkort.nu. Exempel på företag som är aktiva inom detta området är Visa, Square, Alibaba, Baidu.

Investera direkt i kryptovalutor

Om det känns för krångligt att hålla på att få tillgång till olika kryptofonder, men fortfarande vill investera i kryptovalutor så kan man också köpa kryptovalutor direkt som certifikat eller i sin crypto wallet. De flesta fonder är ju öppna med vad de investerar i så det är relativt enkelt att bara kopiera vad de har för innehav.

Vill du köpa exempelvis bitcoin, ethereum eller någon av de vanligaste kryptovalutorna kan du göra det via Avanza eller Nordnet som certifikat. Du kan också öppna ett konto på exempelvis eToro för att få fler valmöjligheter och också sätta upp ett automatiskt investerande i olika kryptoindex.

Lämna en kommentar