Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan är ej finansiell rådgivning och innehåller annonslänkar till Nordnet, Avanza, Savr & Lysa.

Bästa fonderna 2023: Vinnarna i varje kategori

Funderar du på vilken fond du ska investera i och vill se de som presterat bäst? Vi går igenom de fonder som gått bäst under det senaste året och över längre tid, samt tittar på hur man kan hitta bra fonder. Om du vill hitta vinnaren för 2022 är detta fondlistan att utgå från.

👋. Tips för dig som vill spara i fonder

SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!

Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.

När man tittar på vilka som är de bästa fonderna ska man alltid tänka på att det skiljer sig år från år vilken fond som gett högst avkastning. Det viktiga är också att den långsiktiga avkastningen är hög, snarare än att enskilda år är bra.

Senast uppdaterad 31 December 2021. Urvalet utgår från SAVRs och Avanzas fondutbud vilket täcker merparten av fonderna som finns att köpa via svenska fondmäklare. Avgiften utgår från Avanzas uppgifter.

De bästa fonderna 2021 i varje kategori

De bästa fonderna senaste året

Dessa fonder har presterat bäst senaste året sett till avkastning.

FondAvkastning 1 år (2021)Avgift
Thematica – Future Mobility Real SEK Acc115,45 %5,84 %
Ålandsbanken Nordiska Småbolag A 78,91 %1,68 %
Enter Småbolagsfond A76,79 %1,73 %
IKC Sverige Flexibel74,94 %1,50 %
Danske Invest Sverige Småbolag74,77 %1,75 %
Odin Small Cap72,04 %1,55 %
Spiltan Småbolagsfond71,27 %1,61 %
Evli Finnish Small Cap B70,11 %1,68 %
Spiltan Aktiefond Småland69,86 %1,60 %
TCM Vietnam High Dividend Equity A69,71 %2,46 %

Flertalet av fonderna är småbolagsfonder, vilket har varit den kategori som fått en skjuts av låg ränta och ökad värdering när tillväxten i många branscher varit hög. Man ser inte heller många av storbankerna Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB på listan, men det finns ett antal som ligger bara ett par snäpp under avkastningsmässigt.

De flesta av de fonder som presterat bäst är också aktiva fonder, som du kan se finns det inga indexfonder med på listan. Indexfonder kommer aldrig prestera bäst, utan var i mitten och du hittar antagligen lika många aktiva fonder under dem i en fondlista som över.

Eftersom det framförallt är aktiva fonder med på listan så är avgiften för de bästa fonderna också hög med mellan 1,5-5,84% i årlig avgift. Det är ingen garanti att du får högre avkastning med högre avgift och de flesta privatekonomer brukar rekommendera att köpa indexfonder eller fonder med låg avgift för att det långsiktigt är det bästa, men specifika år kommer alltid vissa aktiva fonder vara i topp. Kollar man i botten på de sämst presterande fonderna så hittar du antagligen de med högst avgift även där.

De bästa fonderna senaste 5 åren

Om man tittar på de senaste 5 åren så är dessa 5 fonder de som gett bäst avkastning:

FondAvkastning 5 årAvgift
JPM US Technology A (acc) USD358 %2,01 %
BGF World Technology A2358 %2,47 %
MS INVF US Growth A USD336 %1,8 %
Swedbank Robur Ny Teknik A300 %1,44 %
Franklin Technology A Acc USD293 %2,05 %

Här kan vi snarare se ett mönster av att det är teknikfonder som har fokus på USA som gått allra bäst. Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google, Tesla har nog alla varit starkt bidragande till att det blivit så tillsammans med en dollarkurs som också gett en viss värdeökning mot den svenska kronan.

🇸🇪 Bästa Sverigefonden 2021

En Sverigefond är en fond som investerar huvudsakligen i svenska marknaden. Bästa Sverigefonden 2021 är Enter Småbolagsfond A.

Enter Småbolagsfond A

Enter Småbolagsfond med hållbar inriktning som fokuserar huvudsakligen på svenska marknaden. Man har som strategi att leta efter bolag med tydlig tillväxtpotential (organisk, via expansion eller förvärv), sund och uthållig affärsmodell, bra management samt gärna stark eller växande marknadsposition.

Av innehaven har man framförallt investeringar i industri, teknik och konsumentbranscher. Risknivån ligger på 6 av 7 och man har 5 av 5 i Morningstars fondbetyg. Läs mer om fonden

🌍 Bästa Globalfonden 2021

Globala fonder investerar i hela världen, antingen med ett visst fokus på större marknader eller mer blandat med även tillväxtmarknader. Bästa globalfonden 2021 är Kavaljer Investmentbolagsfond A.

Kavaljer Investmentbolagsfond A

Kavaljer Investmentbolagsfond investerar över hela världen i tre olika typer av bolag; investmentbolag, konglomerat och ”serieförvärvare”. Bolagen kan vara både noterade samt onoterade, och man ligger mellan 20-35 innehav kontinuerligt och långsiktigt.

Målsättningen är att prestera bättre än globala aktieindex. Risknivån ligger på 6 av 7 och man har 5 av 5 i Morningstars fondbetyg. Läs mer om fonden

⭐️ Bästa Småbolagsfonden 2021

Småbolagsfonder fokuserar på något mindre bolag (även om det fortfarande är mångmiljonbolag), vilket ofta är där man kan hitta tillväxtbolag som kan växa snabbare och generera hög avkastning. Bästa småbolagsfonden 2021 är Ålandsbanken Nordiska Småbolag A.

Ålandsbanken Nordiska Småbolag A

Vinnaren 2021 vad gäller småbolagsfonder är Ålandsbanken Nordiska Småbolag A som har fokus på just nordiska småbolag.

📈 Bästa Indexfonden 2021

Indexfonder är en populära typ av fond som passivt följer olika typer av index. Bästa indexfonden 2021 är PLUS Mikrobolag Sverige Index.

PLUS Mikrobolag Sverige Index

💰 Bästa Räntefonden 2021

Räntefonder investerar i räntor genom ex. obligationer. Bästa räntefonden 2021 är Storm Bond RC SEK.

Storm Bond RC SEK

Tips för att hitta bästa fonderna 2022

Nu när du fått inspiration till vilka fonder som varit bäst senaste året så är det dags att blicka framåt och fundera på hur du ska investera för framtiden. Att du ska pricka exakt rätt bland alla tusentals fonder är en omöjlighet, men förhoppningsvis så kan du få lite hjälp på traven och iaf inte göra några av de vanliga misstagen många gör när de investerar i fonder.

Det går inte att ge några exakta råd för vilka fonder som kommer gå bäst i framtiden men en start är att fundera på om det är några specifika teman såsom teknik eller läkemedel som man tror extra mycket på. På samma sätt kanske man vill få exponering mot vissa länder som man tror kommer gå framåt eller är undervärderade i dagsläget. Här är ett par allmänna tips kring fonder som kan vara bra att ha med sig i bakhuvudet:

 • Investera i flera fonder och som har olika inriktning
  Det är viktigare att undvika att förlora pengar än att maximera avkastningen. Om du köper några olika fonder får du ganska snabbt en bred portfölj som hjälper dig att inte vara helt beroende av hur det går för en enda fond. Du kan också blanda mellan olika fonder på ett sätt som gör att du iaf prickar en av de bästa kategorierna av fonder.
 • Titta på mer än bara ett år
  Ett år är så oerhört kort tidsperiod att titta på för att hitta den bästa fonden. Kolla därför på längre historik och investera själv med det tidsperspektivet. Om dina innehav går upp eller ned en månad är inte det viktiga, utan se det istället som en möjlighet att fortsätta investera långsiktigt.

 • Fokusera inte bara på låga avgifter
  Som vi ser på de bäst presterande fonderna så är alla aktiva och har avgifter som avskräcker många av oss. Men med tanke på hur avkastningen ser ut så är avgiften knappt märkbar. Det är fortfarande viktigt att tänka på kostnaderna, men om du ändå har en del indexfonder med väldigt låga avgifter så kan du samtidigt ha vissa fonder med något högre avgift för att få bästa resultat.

 • Månadsspara automatiskt
  Genom att månadsspara automatiskt så bygger du steg för steg upp din portfölj och ser samtidigt till att du får ett jämnare ingångsvärde än att köpa allt på en gång. Det är vanligt när man sparar till barn, och hjälper en att undvika psykologiska fällor vid nedgång.

Lämna en kommentar