Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan är ej finansiell rådgivning och innehåller annonslänkar till Nordnet, Avanza, Savr & Lysa.

Teknikfonder: 15 fonder som investerar i ny teknik

Senaste åren har teknikfonder fått mycket fokus efter att varit en av de främsta vinnarna utvecklingen vi ser över hela världen. Aktier som Apple, Google, Amazon och Tesla har alla gått extremt starkt och bidragit till att många teknikfonder fått en avkastning som varit extremt bra. Hur framtiden däremot ser ut vet man aldrig, och frågan är om teknikfonder även fortsättningsvis kommer att vara bland de bästa fonderna.

👋. Tips för dig som vill spara i fonder

SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!

Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.

Oavsett hur det går så finner du här allt du behöver veta om teknikfonder och listor med både de som gått bäst, är billigast och mer populära.

Bästa teknikfonderna 2021

Teknikfondernas utveckling har gått lite fram och tillbaka senaste året, även om de flesta precis som marknaden i övrigt har gått upp. Mycket är drivet av att man börjat värdera teknikaktier högre utifrån framtida scenarion, speciellt om man har en prenumerationstjänst med återkommande betalningar från kunder och en skalbar affärsmodell.

Tänk hur du betalar för Spotify, fast för alla möjliga tänkbara branscher och produkter där en ny kund inte påverkar företagets kostnader särskilt mycket i förhållande till hur mycket den betalar. Den typen av företag kallas ofta SaaS (Software as a Service) och gör att företagen kan tjäna extremt mycket pengar när de väl kommer upp i många kunder.

Här är ett urval av några av de fonder som gått bäst 2021:

FondAvkastning 2021Avkastning 3 år
Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc54,3%
Swedbank Robur Technology A36,69%167%
BNP Paribas Disrpt CI C32,9%143%
BGF Future of Transport A230,50%109%
Lannebo Teknik29,36%%127%

Populära teknikfonder

Vill man istället kolla på de som är mest populära så har vi kollat utefter hur många ägare fonden har på Avanza. Vissa fonder finns då inte med (ex. Nordnets Indexfond Teknologi) och det kan finnas fonder som är mer populära om man kunde sammanställa alla fonder efter alla banker, men det ger en tydlig fingervisning om vilka det är i våra ögon.

FondÄgare (Okt 2021)
Swedbank Robur Ny Teknik A210 000
TIN Ny Teknik160 000
Avanza World Tech by TIN95 000
Swedbank Robur Technology A35 000
Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc20 000

Teknikfonder med låg avgift

När det kommer till teknikfonder med låg avgift är det egentligen bara en som står ut som extremt låg i jämförelse med övriga: Nordnet Indexfond Teknologi SEK. Fonden startades 2021 så det finns väldigt lite historik, men den följer MSCI World Information Technology vilket omfattar cirka 185 teknikbolag globalt. Det är också en av få indexfonder som finns med fokus på teknik, vilket är anledningen till att den är så billig i jämförelse.

Om du inte handla fonder via SAVR så ligger annars fondavgiften vanligtvis från 1,2% och uppåt, och snittet på de cirka 50 fonder som finns att tillgå via olika banker ligger på cirka 1,9%.

FondAvgift
Nordnets Indexfond Teknologi0,4%
Skandia Time Global0,91% (SAVR)
SEB Teknologifond0,94% (SAVR)
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR0,97% (SAVR)
Lannebo Teknik0,99% (SAVR)

Vad är en teknikfond

En teknikfond har ingen exakt definition mer än att fonden framförallt investerar i teknikbranschen. Vad det innefattar är allt från mjukvarufokuserade bolag såsom IT bolag, Gaming, SaaS, cybersecurity till mer hårdvarufokuserade bolag såsom tillverkare av halvledare, teknik komponenter, datorer och maskiner. Bolagen kan också vara i väldigt olika branscher, med allt från iGaming till medicinteknik.

Exempel på bolag som en teknikfond kan investera i är Apple, Microsoft, Amazon, Google och Facebook om man ska nämna några av de globala jättarna, men kan också vara nordiska som Evolution, Embracer, Sinch, Kindred, Surgical Science.

Varför man ska investera i teknikfonder

Att investera i teknikfonder de senaste åren har varit ett framgångsrecept som gett väldigt bra avkastning för alla investerare. Men som alltid är historisk avkastning ingen garanti för framtida avkastning, så man bör fundera på varför man ska investera i teknikfonder. Här är några av argumentet för att köpa teknikfonder:

1. Fantastisk utveckling senaste åren

Att världen utvecklats enormt mycket senaste åren tack vare ny teknik är knappast någon nyhet, och mycket av det vi tar för givet idag har utvecklats av bolag som knappt fanns för 20 år sedan. Det är därför inte heller konstigt att utvecklingen för teknikbolag har varit bra under den tidsperioden, där teknikindex som MSCI World Information Technology som följer globala teknikföretags utveckling gett närmast dubbelt så bra avkastning som ett bredare index.

Mellan åren 2011 till 2021 så har snittavkastningen legat på nästan 20% per år, medan ett jämförelseindex såsom MSCI World legat på 10,5% per år i avkastning. Om man tror att teknik även är det som kommer växa och vara viktigt i framtiden så är det också ett argument till att äga teknikfonder.

2. Enkelt sätt att få exponering mot teknikföretag världen över

Är man intresserad och tror på att teknikföretag även i framtiden kommer bli vinnare globalt så är ett enkelt sätt att få exponering att köpa just en teknikfond. Genom att göra det får du i ett köp exponering mot flera intressanta bolag, både stora amerikanska jättar såväl som kanske nyare företag.

Eftersom många teknikbolag finns på andra marknader än den svenska så är det också ett lätt sätt att köpa en fond istället för att betala courtage för att köpa specifika aktier. Du slipper många gånger också valutaväxlingsavgifter om fonden handlas i svenska kronor.

3. Svårt att själv utvärdera nya teknikföretag och olika branscher

Är man inte själv särskilt insatt i alla olika nya tekniker som kommer inom helt skilda branscher kan det också vara svårt i att också avgöra hur pass nyskapande tekniken är. Ena dagen behöver du avgöra hur en ny teknik för behandling av cancer står sig, och nästa dag försöka förstå hur elektrifieringen av bilbranschen utvecklas.

En teknikfond kan vara bättre på att avgöra värdet på vissa bolag, och också identifiera dem i ett tidigare skede än vad man som småsparare hinner med.

Varför man inte ska investera i teknikfonder

Det finns som alltid risker med alla typer av investeringar, och för teknikfonder även några nackdelar som är specifika för just dem.

1. Dyra avgifter för teknikfonder

Nästan alla teknikfonder är aktiva fonder som också har en något högre avgift. Är man ute efter att spara med låga avgifter så är teknikfonder därför ganska svårt att ta in i sin portfölj.

2. Höga värderingar med rekordhögt intresse

Det finns alltid kritik mot övervärderingar när något går upp mycket och många pratar om hur det var vid millenieskiftet och IT bubblan. Det finns såklart vissa ganska väsentliga skillnader, men när väldigt många investerar samtidigt i samma sak så kan det också driva upp priset och skapa värderingar som är svåra att mäta sig mot.

Om det plötsligt går lite sämre för teknikföretagen eller något annat blir mer intressant så kan också fallhöjden vara hög med andra ord. Om just teknikaktier är övervärderade är som allt annat svårt att säga, och beror såklart på vilka innehav en fond har.

3. Överlapp mot globala fonder

Många teknikföretag har idag vuxit sig så stora att de blivit några av världens största bolag. Det gör att många teknikfonder i stor utsträckning består av aktier som du får även om du investerar i en indexfond eller globalfond. Du kanske tror att du diversifierar dig genom att köpa en annan fond, men i själva verket kanske de investerar i samma sak. Kontrollera därför vilka de största innehaven är i fonden du är intresserad av och jämför med dina övriga fonder.

Lämna en kommentar