Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan är ej finansiell rådgivning och innehåller annonslänkar till Nordnet, Avanza, Savr & Lysa.

Asienfonder: Hitta bästa fonden med fokus på Asien (2023)

Asienfonder investerar i flera olika länder på den asiatiska marknaden och i vitt skilda branscher. Fördelen med asiatiska fonder är att du får tillgång till flera länder som annars kan vara svårt att förstå och investera i som privatperson, och fungerar utmärkt om du tror på en stark utveckling i de asiatiska länderna.

👋. Tips för dig som vill spara i fonder

SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!

Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.

Här går vi igenom vad asiatiska fonder är och innehåller, samt listar några av de bästa asienfonderna avkastningsmässigt och de som har låg avgift.

Bästa Asienfonderna

Här listar vi de Asienfonder som gått bäst senaste åren. Beroende på vilken tidsperiod man tittar så får man väldigt olika utfall så det bästa är alltid att kolla på exempelvis SAVR som har bland det största utbudet av fonder.

Här är de bästa asienfonderna senaste åren:

FondUtveckling 3 år (Juni 2022)Avgift SAVR
Fidelity Asia Pacific Div A USD40,2%1,89%
Barings Asia Growth USD36,0%1,70%
Swedbank Robur Asienfond A35,8%1,36%
Invesco Asian Equity A USD32,9%1,62%

Populära Asienfonder

Vissa asienfonder är mer populära än andra. Varför kan man såklart undra, men det kan både ha att göra med att vissa banker säljer in en viss fond eller att en fond som går bra också blir populär.

Här är iaf ett urval av några av de fonder som är extra populära bland svenska småsparare på Avanza:

FondAvgift
Swedbank Robur Access Asien A0,36%
Carnegie Asia A2,26%
MS INVF Asia Opportunity A2,13%
Handelsbanken Asien Tema (A1 SEK)1,58%
DNB Fund – Asian Mid Cap Retail A EUR2,03%

Billiga Asienfonder

Asienfonder brukar ofta vara något dyrare överlag eftersom de flesta är aktivt förvaltade fonder. Det finns såklart ett antal indexfonder med Asien som underliggande index, men även de hittar man sällan med en förvaltningsavgift på under 0,3%. Snittavgiften ligger också klart högre än för många andra typer av fonder, runt 1,5-2% per år.

Här hittar du några av de billigaste Asienfonderna som du kan köpa. Som du ser ligger avgiften högre än de bästa där avgiften är från SAVR.

FondAvgift
Swedbank Robur Access Asien A0,36%
Handelsbanken Asien Tema (A1 SEK)1,58%
HSBC GIF Asia ex Japan Equity AC1,75%
Nordea Asian Stars A SEK1,86%
Skandia Asien1,93%

Vad är en Asienfond?

Det finns egentligen ingen exakt definition av Asienfonder mer än att de investerar i Asien. De flesta brukar dock inkludera flera av de större börserna såsom Kina, Sydkorea, Hongkong & Singapore men samtidigt exkludera Japan. Indien är också ett land som ofta ingår, men till lägre grad än de övriga.

Vissa Asienfonder kan även inkludera delar av Oceanien och då också ta med Australiensiska aktier. De kallas isf oftast något med ”Asia-Pacific” i namnet.

Vad Asienfonder investerar i

De största börserna i Asien är framförallt de kinesiska med Shanghai och Shenzhen samt Hongkong så de väger också ofta tungt. Sedan kommer Indien, Sydkorea, Taiwan och Singapore i storleksordning (om man bortser från Japan såklart). Det är också här vi hittar flertalet av de företag som fonderna investerar i.

Utvecklingen för börserna i Asien

Utvecklingen på de asiatiska börserna har verkligen rört sig upp och ned senaste åren med både corona-pandemi och tech-frossa. Som alltid när man tittar på hur börsen rör sig så är det bäst att zooma ut ett antal år så att man ser den övergripande trenden och inte fastnar på enskilda händelser.

Vissa länder har haft en viss utveckling som berott på hur landet gått eller politiska beslut som påverkat landet. Kina har ju exempelvis ständigt haft konflikter med USA som gjort att värderingen på kinesiska aktier svängt fram och tillbaka.

Varför ska man investera i Asienfonder?

Det finns flera anledningar till varför man kan vara intresserad av att investera i Asien via en Asienfond.

Den första anledningen är helt enkelt att det är det enklaste sättet att investera i flera av de marknader som finns i Asien. Att köpa aktier i exempelvis Kina eller Sydkorea är inte alltid möjligt via ens svenska bank och man får då också betala höga avgifter för varje köp och sälj. Asienfonder blir då ett enkelt sätt att få en exponering mot marknaden till ett lägre pris.

Många tycker också att den asiatiska marknaden är spännande men man saknar kunskap kring vad man ska köpa eftersom det är svårt att förstå och få tillgång till information om asiatiska aktier och företag. Då är det lättare att låta ett proffs med insyn i marknaden hantera valen och hitta rätt bland alla olika aktier som finns.

Bredda sin fondportfölj

Sedan så ser man kanske möjligheten att investera i Asien som ett sätt att bredda sin fondportfölj, antingen som en krydda till sina övriga innehåll eller som en motvikt och tro på att den asiatiska marknaden kommer prestera bättre än andra marknader. Man vill kanske sprida sina investeringar bortom den närmsta marknaden.

Valutarisken med utländska fonder

En sak man bör ha med sig är valutarisken med att investera i asiatiska fonder. Fonden investerar nämligen i lokal valuta när de köper aktier så om svenska kronan stärks i förhållande till de asiatiska valutorna så kan man förlora i värde även om innehaven i fonden går upp. Det motsatta råder såklart också; om kronan tappar i värde så kommer man få en extra avkastning av valutaeffekten.

Lämna en kommentar