Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan är ej finansiell rådgivning och innehåller annonslänkar till Nordnet, Avanza, Savr & Lysa.

Opti omdöme: En fondrobot med något hög avgift

Opti är en fondrobot som hjälper dig att utifrån dina preferenser skapa en fondportfölj som ska ge bra avkastning till låg risk. Som alla liknande fondrobotar är det en automatisk tjänst som investerar brett i flera olika indexfonder, men Opti investerar förutom i aktier också i räntor och råvaror.

👋. Tips för dig som vill spara i fonder

SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!

Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.

Läs mer nedan för att få detaljer i vårt omdöme av Opti.


Opti omdöme

Opti är en fondrobot som är mycket uppskattad av sina kunderr med höga betyg i app store såväl som på Trustpilot. Det är en enkelt tjänst som gör det lätt att börja spara i fonder. Avgiften är dock i högsta laget om man jämför med övriga fondrobotar vilket drar ned betyget.

Fondlistan.se

Avgift
Kundnöjdhet
Säkerhet

4

Översikt av Opti

Minsta insättning200 kr
Total avgift0,9% per år
Typ av kontoISK (privatperson), KF (företag)
PrivatkontoJa
FöretagskontoJa
Typer av innehavAktiefonder, räntefonder, råvarufonder
Valmöjligheter– Hållbart urval
– Fördelning och risk
– Månadssparande
– Rebalansering

Vad är Opti

Opti är en fondobot för att skapa ett automatiserat sparande i fonder. Tanken är att du investerar genom Opti som i sin tur tar fram en kombination av aktie-, ränte- och råvarufonder som gör att du får en diversifierad portfölj som långsiktigt ska skapa en bra avkastning till låg risk.

Det enda du behöver göra för att börja spara är att ange dina preferenser så sköter Opti resten. Det innebär att automatiskt investera ditt månadsspar så att dina innehav balanseras enligt den ursprungliga fördelningen.

Hur fungerar Opti

När du skapar ett konto hos Opti så får du svara på ett antal frågor om din ekonomi och hur du vill investera. Allt sker i deras app som gör det enkelt att använda tjänsten och få översikt.

Efter att du svarat på frågorna så tar Opti fram ett passande förslag på investeringsportfölj. Investeringsportföljen består av ett antal olika fonder med olika inriktning som aktier, räntor och råvaror. Du kan då själv välja om det passar dig eller ändra till något annat alternativ.

När du sedan satt in pengar löser Opti så du har alla fonder som det är tänkt genom automatiska köp. Du kan sedan välja om du vill sätta upp ett månadssparande eller investera lite när det passar. Över tid kommer de olika fonderna gå upp och ned i värde vilket gör att fördelningen kommer bli annorlunda än den hur den var från början.

Opti kommer därför rebalansera dina innehav så att fördelningen fortsätter vara densamma över tid. Även detta kommer ske automatiskt så du behöver inte bekymra dig för att själv behöva göra något aktivt.

Varför ska man välja Opti fondrobot

Om du inte är särskilt bekymrad över den något högre avgiften som Opti har jämfört med andra fondrobotar så är det faktiskt en bra tjänst som har ett högt betyg av sina kunder. Man kan titta på både Trustpilot där man ligger över 4,5 av 5 och app store där man har ett högt betyg. Det som väldigt många kunder verkar uppskatta är enkelheten att komma igång och sköta sina investeringar via appen. Att man inte behöver sätta in sig utan direkt kommer igång. Många uppskattar också de månatliga uppdateringarna som gör att man lär sig mer och får en bättre förståelse för sin ekonomi.

Så att skaffa Opti är ett bra alternativ om du vill ha en enkel fondrobot där du kommer igång direkt.

Vad är skillnaden mellan Opti och Avanza?

Avanza har en liknande tjänst som Opti som heter Avanza Auto. Det är en typ av förbestämda alternativ där du väljer mellan 6 olika portföljer som innehåller en kombination av fonder. Det är egentligen ganska likt Opti som också ger olika val av förutbestämda portföljer. Båda placerar också i liknande typer av investeringar med aktier, räntor och råvaror. Avanza Auto är mycket billligare med en total avgift på cirka 0,5% gentemot Optis 0,9%.

Utöver själva fondroboten har ju Avanza rätt mycket andra möjligheter och funktionalitet såsom aktier, lån och annat. Opti är ”bara” en fondrobot och har inga andra typer av produkter som de säljer eller utvecklar.

Vad är skillnaden mellan Opti och andra sparrobotar?

Det första som man jämför mellan olika fondrobotar är avgiften eftersom det i övrigt är väldigt lika tjänster. I Optis fall är det otur för man har avsevärt högre avgift än många av de andra fondrobotarna. Kostnaden är såklart inte allt, men Opti har nästan dubbelt så hög avgift än Lysa och Betterwealth för att nämna några exempel.

Vad gäller själva tjänsten så är det mesta ganska likt; man skapar en bred portfölj som består av många olika fonder för att få bra spridning mellan olika typer av investeringar och bli mindre påverkad av enskilda marknader. Det som skiljer Opti är att man har en något bredare investeringsmöjlighet eftersom man också investerar i råvaror.

Fördelar med Opti

 • Enkelt att använda och komma igång
  Opti är ansett som en lättanvänd tjänst där du enkelt kan komma igång att spara utan att ha mycket tidigare erfarenhet eller kunskap om fonder.
 • Opti investerar även i råvaror
  De flesta fondrobotar har en kombination av index- och räntefonder, men Opti investerar även i råvarufonder. Det ger en bredare portfölj, även om det är oklart om det ger någon direkt fördel vad gäller avkastning.
 • Hög kundnöjdhet från befintliga kunder
  Opti har höga betyg både för sin app och på Trustpilot, men rekommendationer baserat på den lättanvända appen.
 • Oberoende rådgivning
  Opti ger tillbaka sin fondprovision till sina kunder vilket gör att de inte har något att vinna på sälja på dig dyrare fonder utan kan vara oberoende och arbeta för ditt bästa.
 • Omfattas av insättningsgaranti och investerarskydd
  Opti är reglerat av finansinspektionen vilket också gör att man omfattas av insättningsgarantin och investerarskyddet, vilket skyddar dig och dina pengar.

Nackdelar med Opti

 • Hög avgift
  Opti ligger högst vad gäller avgift bland de olika fondrobotarna. Det är en nackdel eftersom mycket av tanken med att investera långsiktigt är att hålla nere avgiften. Den är i jämförelse med en aktivt fond samtidigt inte särskilt hög, men jämfört med en indexfond eller andra fondrobotar så är den rent av dyr.
 • Endast app
  Opti har inget inloggat läge på sin hemsida utan kan bara användas som app. Det gör det smidigare att använda på sin telefon, men du är också begränsad till att använda din mobil när du vill hantera ditt konto och portfölj.

Vad kostar Opti och vilka avgifter har de

När du använder Opti så betalar du 0,9% av ditt investerade kapital per år. Det innebär att om du investerar 100.000 kr så betalar du 900 kr per år vilket motsvarar 75 kronor per månad. Avgiften är densamma oavsett hur mycket du sparar och vilka val du gör, alla betalar samma avgift. Det finns inte heller några tillägg eller andra dolda avgifter som kan tillkomma.

Du kan få lägre avgift om du investerar mer än en miljon. Då går avgiften ned till 0,5%, vilket sedan minskar successivt ju mer du investerar. Kanske inte det vanligaste scenariot, men ändå bra att veta.

En sak som är specifik för Opti när det kommer till avgifter är att de betalar tillbaka alla fondprovisioner till dig som kund. Det är redan inräknat i avgiften, men vad det innebär är att Opti kan vara mer oberoende mot dig som kund. Vanliga fondmäklare får nämligen provision när du köper en fond och oftast är den högre ju dyrare avgiften är. Genom att ge tillbaka alla provisioner till dig som kund så kan Opti verkligen optimera ditt sparande istället för att tänka på hur de kan bästa tjäna pengar på dig.

Vad är avkastningen på Opti

Avkastningen beror på vilken portfölj du väljer och vilken tidsperiod du tittar på.

Lämna en kommentar