Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan är ej finansiell rådgivning och innehåller annonslänkar till Nordnet, Avanza, Savr & Lysa.

Indexfonder: Hitta bästa indexfonden 2023

Om du funderat på att börja spara i indexfonder är det här guiden för dig! En enkel genomgång som förklarar både hur indexfonder fungera, vad du ska tänka på när du köper indexfonder och listar flertalet olika populära indexfonder.

👋. Tips för dig som vill spara i fonder

SAVR (reklamlänk) erbjuder samma fonder som din bank, men med 30-50% lägre avgifter!

Lysa (reklamlänk) är den mest populära fondroboten på den svenska marknaden.

Bästa indexfonderna

Vilka som är de bästa indexfonderna går såklart inte att veta på förhand. Eftersom indexfonder följer ett lands eller områdesmarknad så kan det vara rätt olika från år till år vilken indexfond som går bäst. Man behöver alltså fundera på vilket index man tror kommer ge bäst avkastning den kommande tiden och inte bara titta historiskt.

Vad som också gäller när vi pratar bäst är såklart inte bara avkastningen utan också vilka avgifter och kostnader som tillkommer. De flesta som investerar i indexfonder gör det till stor del utifrån att de vill minimera förvaltningsavgiften så då kan man istället kolla på de billigaste indexfonderna för att hitta den man tycker är bäst.

Det är ju också lättast när man bestämt sig för att köpa en indexfond som följer ett visst index att också ta den med lägst avgift. Utvecklingen ska ju i princip bli densamma eftersom de ska följa samma index.

Indexfonder som täcker olika marknader och har låga avgifter:

IndexfondIndexAvgift
Avanza ZeroSverige0%
Nordnet Indexfond SverigeSverige (även Norge och Finland finns)0%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag*Sverige0,27%
Länsförsäkringar Global IndexnäraGlobal0,22%
Swedbank Robur Access AsienAsien0,35%
SPP Aktiefond EuropaEuropa0,23%
Avanza Emerging MarketsTillväxtmarknader0,29%

*Ej 100% indexfond, men passiv fond i paritet med indexfond som samtidigt försöker överprestera Stockholmsbörsens index

Kostnadsfria indexfonder

Vill du ha helt gratis indexfonder som inte har några avgifter? Både Nordnet och Avanza har ett flertal indexfonder utan avgift som täcker olika marknader.

IndexfondIndexAvgift
Avanza ZeroSverige (30 mest omsatta aktierna)0,00%
Nordnet Indexfond SverigeSverige (70 mest omsatta aktierna)0,00%
Nordnet Indexfond FinlandFinland (25 mest omsatta aktierna)0,00%
Nordnet Indexfond NorgeNorge (25 mest omsatta aktierna)0,00%

Vad är en indexfond

En indexfond är enkelt förklarat en fond som följer ett index. Det innebär att fonden består av olika värdepapper som gör att utvecklingen av fonden speglar utvecklingen av den marknaden som den ska följa.

För att följa ett index så sker ingen aktiv förvaltning. Fonden köper alltså inte specifika aktier för att försöka hitta de bästa aktierna, utan istället köper den exakt så många aktier i varje företag som indexet består av. Förvaltningsavgiften, alltså kostnaden du betalar för att äga fonden, är oftare lägre för indexfonder av den anledningen.

Exempel på en indexfond

Ett exempel är att titta på en indexfond som följer OMX30 i Sverige. OMX30 är ett index som innehåller de 30 mest omsatta företagen på Stockholmsbörsen. De flesta största företagen i Sverige som är noterade ingår där såsom H&M, Nordea, Tele2 och Volvo.

Varje bolag har olika stor vikt i index. Hur deras aktie går påverkar alltså indexet olika mycket beroende på hur stor del de har. Skulle Volvo utgöra 5% av OMX30 skulle en indexfond alltså också bestå av 5% Volvo aktier.

En indexfond som vill följa OMX30 behöver alltså köpa aktier i bolagen som ingår i indexet, men också fördela hur många aktier de har i varje bolag så det speglar hur stor del de har i indexet. Exempel på gratis indexfonder är Avanza Zero som följer just OMX30 och Nordnets Indexfonder som finns för Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Fördelar med indexfonder

Det finns några klara fördelar med att äga indexfonder som framförallt handlar om de låga avgifterna och enkla sättet att investera. Överlag så presterar dessutom indexfonder många gånger lika bra som aktivt förvaltade fonder.

  • Låg eller ingen förvaltningsavgift
    Eftersom indexfonder är passiva så är det också väldigt billiga i förhållande till vanliga fonder. Både Avanza och Nordnet erbjuder indexfonder utan avgifter till sina kunder, vilket kan jämföras med flera andra banker vars aktiva fonder kan ha avgifter på 1-3% per år.

    Över tid gör avgiften väldigt stor skillnad när ränta-på-ränta effekten gör sitt jobb. Det är dock inte säkert att fonden är helt gratis, utan oftast finns det en låg avgift som täcker fondens kostnader. Den brukar dock snarare vara 0,1-0,3%, så upp mot 90% billigare i många fall.

  • Bra sätt att få exponering mot andra marknader och sprida sin innehav.
    En av anledningarna till att fonder generellt sett är bra är att man på ett smidigt sätt kan få exponering mot andra marknader på ett enkelt sätt. Du kanske vill ha kinesiska aktier i din portfölj för du tror att marknaden kommer gå starkt i framtiden, men det är dyrt och omständigt att köpa aktier direkt i marknaden.

    Då kan en indexfond istället vara både billigare och bättre eftersom du både får exponering mot den marknaden du vill och du får en bred investering istället för bara några få aktier och företag.

  • Enkelt att investera automatiskt
    Att köpa indexfonder är ett smidigt sätt om man exempelvis månadssparar i fonder. Man behöver inte som med aktier själv analysera vilken man ska köpa och som andra fonder försöka förstå vad de innehåller. Du behöver inte lägga så mycket tid helt enkelt.

    Man kan även köpa även för små summor, vilket gör det fördelaktigt för månadssparande. Avanza Zero har exempelvis inget courtage eller avgifter, så du kan bygga upp ett kapital utan att det försvinner i väg på olika avgifter och courtagekostnader månad för månad. Passar med andra ord bra även för dig som sparar till barnen.

Nackdelar med indexfonder

Kritiken mot aktiefonder kommer ofta från banker eller fondförvaltare som vill sälja in sina tjänster och egna fonder som de tjänar bra pengar på. Det finns såklart en del nackdelar som man faktiskt bör betänka, men exakt hur stor sannolikhet eller hur viktiga de är, det är upp till dig att bedöma.

  • Du kommer aldrig överprestera index
    Det säger ju säg självt, men eftersom en indexfond följer ett index så kommer du aldrig kunna gå bättre än marknaden. Är man ute efter att överavkasta börsen är det alltså svårt att göra det genom att bara investera i indexfonder. Du kan såklart investera i indexfonder som följer andra marknader så att din avkastning blir bättre än svenska börsen

  • Marknaden driver på utvecklingen
    När fler och fler sparare går över till passiva indexfonder så finns det också kritik mot det blir en ”följa John” effekt där index går upp av att mer pengar kommer in i indexfonderna och marknaden. Ingen ifrågasätter längre om en aktie och ett företag är bra dyrt eller bra, utan aktien går upp eftersom alla köper samma sak utan att göra någon värdering.

  • En nedgång kan få stora effekter
    Kritikerna vill också visa på att den dagen som börsen börjar gå ned och fler vill ta ut pengar från sina indexfonder istället för att sätta in, så blir effekten den omvända. Index börjar gå ned när indexfonderna säljer av vilket gör att fler vill sälja och indexfonden går då ned ännu mer.

    I en nedgång finns det ingen förvaltare som kan fatta ”smarta” beslut och ha andra verktyg för att bättre hantera nedgången, men det är samtidigt inte säkert att en aktiv fond klarar av att hantera det bättre.

Varför ska man köpa indexfonder?

Om du är nybörjare på investeringar och börsen är det lätt att börja med indexfonder eftersom du inte behöver kunna något och samtidigt slipper misstaget att köpa fonder med en hög förvaltningsavgift. Även för många mer erfarna småsparare så är indexfonder ett bra alternativ. Du behöver inte lägga tid på att analysera lika mycket, och betalar en lägre avgift än till aktiva fonder.

Du kan också enkelt sprida dina risker och investera i andra marknader än Sverige. Det finns globala indexfonder, amerikanska indexfonder eller indexfonder som följer en viss typ av marknader, exempelvis tillväxtmarknader i Asien och Sydamerika. Vissa marknader kan också vara enklare att köpa en indexfond i såsom Ryssland eller Kina än att köpa aktier på dessa marknader.

Risker med indexfonder

Precis som med alla investeringar så finns det risker och det finns inga garantier för att du vare sig får tillbaka ditt investerade belopp eller att den historiska avkastningen kommer ske i framtiden. En indexfonds risk beror helt på vilket index den följer. Är det en volatil marknad där det ofta går upp och ned mycket kommer också fonden göra det.

Risken är inte mindre än en aktivt förvaltad fond bara för att den följer ett index. Risken beror ju helt på vilka värdepapper som finns i den. Skulle du köpa en indexfond som följer Zimbabwes börs är det såklart skillnad mot om du äger en OMX30 indexfond. Med utländska indexfonder kan du dessutom ha en valutarisk, vilket innebär att även om indexet går upp så kanske växlingskursen gjort att i svenska kronor så har du inte fått samma utveckling.

Det man också ska tänka på när man ser historisk avkastning och grafer är att det är den genomsnittliga avkastningen över längre tid. En börs kan gå ned flera år i rad, så du bör vara långsiktig i ditt sparande och sikta på 5-10 år snarare än närmsta månaderna.

Indexfonder i olika länder och marknader

Även om en indexfond i sitt grundutförande följer ett index, så finns det flera olika typer av indexfonder. För ett index är ju egentligen bara en sammansättning av olika värdepapper som tillsammans blir ett index man kan följa. En indexfond måste inte följa ett visst börsindex, utan kan exempelvis följa flera index världen över i en global indexfond. Den kan också vara följa ett större geografiskt område än bara ett land, exempelvis Europa eller tillväxtländer.

Ett index kan också vara mer nischat mot en viss typ av aktier. Det finns indexfonder som exempelvis fokuserar på hållbara aktier (ex. Öhman Etiska Index USA) eller mindre bolag än de allra största (ex. Handelsbanken Småbolag Index). När det blir mer nischat blir avgiften oftast lite högre eftersom det kräver en aning mer arbete för fonden att definera vad som ska ingå i indexet och säkerställa när det sker förändringar.

Köpa indexfonder

Om du är intresserad att köpa indexfonder så är det lätt att komma igång. Öppna ett konto hos en fondmäklare, exempelvis Avanza eller Nordnet. De har billiga alternativ till sina kunder som du inte hittar hos andra banker. Det kostar inget att öppna ett konto och du gör det på 3 minuter.

Vanligtvis har man ett investeringssparkonto för att enkelt hantera sina aktier och fonder. Det är också gratis att ha och gör att skatten blir enklare jämfört med en vanlig fonddepå.

Därefter kan du kolla vilka indexfonder som finns tillgängliga att handla och vilka avgifter de har. Du kan sortera efter mest populära, lägst avgift eller de som gått bäst senaste åren.

Några saker som man bör tänka på när du köper indexfonder och precis har kommit igång med ditt sparande i fonder:

  • Köp olika indexfonder för att få en bra spridning på dina innehav
  • Välj indexfonder med låg avgift (0-0,3%)
  • Investera månadsvis så att du sprider dina köp och får en genomsnittlig inköpskurs

Är indexfonder bäst?

Forskning har visat att det är relativt små skillnader mellan de flesta aktiva fonderna och passiva indexfonder. De flesta vanliga aktiefonder följer oftast index relativt väl eftersom också de investerar i många aktier. Skillnaden blir då väldigt liten, och om du lägger in avgiften på 1-3% som en vanlig aktiefond tar så försvinner också den ev. fördelen som aktiefonder har över tid.

Att investera i indexfonder är alltså överlag likvärdigt eller bättre, även om det såklart finns duktiga aktiva fonder som slår index. Det svåra är dock att förstå vilka de är, så för en småsparare brukar indexfonder vara att föredra.

Vad är skillnaden mellan en indexfond och aktiefond?

En indexfond är många gånger en typ av aktiefond, där det underliggande indexet som fonden följer består av aktier som fonden investerar i. Det kan såklart vara något annat typ av index, såsom råvaror eller kryptovalutor, men det är ändå vanligast.

En indexfond är också helt passiv, det finns ingen person som justerar innehaven efter sitt egna tycke och smak, medan andra typer av aktiefonder ofta har en förvaltare som bestämmer hur man ska ändra bland innehaven.

2 svar på ”Indexfonder: Hitta bästa indexfonden 2023”

  1. Smart Communications

    Svara

Lämna en kommentar